Dżemy z truskawek – przepisy na oryginalne przetwory
Dżemy z truskawek to jedne z najpopularniejszych przetworów owocowych. Zwykle przygotowywane są w oparciu o tradycyjną recepturę – z samych truskawek. Jednak klasyczną konfiturę można też wzbogacić składnikami, które dodatkowo podkreślą jej smak. Jak zrobić dżem z truskawek w oryginalnym wydaniu? Po jakie składniki warto sięgać?
1. Dżem truskawkowy z nutką mięty
Dżem truskawkowy z miętą to bardzo ciekawe połączenie smaków. Dodatek mięty sprawia, że smak truskawek nabiera zupełnie nowego charakteru. Konfitura smakuje bardzo świeżo, lekko i oryginalnie. Co więcej, robi się ją prosto, a do jej przygotowania potrzeba niewiele składników. Szybki dżem truskawkowy jest idealny do ciast, deserów, czy naleśników.
Składniki:
- 2 kg świeżych truskawek,
- garść liści świeżej mięty,
- 300 g cukru.
Do przygotowania przetworu z truskawek konieczne będą także małe słoiczki.
Sposób przygotowania:
Jak zrobić dżem truskawkowy z miętą? Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i odcedzamy. Następnie wrzucamy je do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na jakiś czas, żeby puściły sok.
Zagotowujemy truskawki na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejszamy moc i smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pod koniec dorzucamy posiekaną miętę i jeszcze chwilę gotujemy.
Umyte i wyparzone słoiki napełniamy gorącym dżemem i zakręcamy. Słoiczki stawiamy do góry nogami (na zakrętkach) aż do wystygnięcia.
2. Dżem truskawkowy z płatkami róż
Konfitura z truskawek z dodatkiem róży ma absolutnie wyjątkowy smak. Dżem o kwiatowym aromacie świetnie sprawdza się w okresie jesiennym i zimowym – rozgrzewa i wzbudza wspomnienie gorącego lata.
Konfiturę z płatkami róż można przygotować bez sztucznych substancji żelujących. Jak przygotować dżem truskawkowy bez Żelfixu? Przepis na konfiturę jest bardzo prosty!
Składniki:
- 2 kg truskawek,
- 70 g płatków róży jadalnej,
- sok z 1/2 cytryny,
- 300 g cukru.
Do przygotowania domowego dżemu truskawkowego z różą konieczne będą także małe słoiczki.
Sposób przygotowania
Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i odcedzamy. Kroimy na większe plastry, zasypujemy cukrem, dodajemy płatki róży i mieszamy. Następnie odstawiamy na jakiś czas, by puściły sok. Dodajemy sok z cytryny i smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Umyte, wyparzone słoiki napełniamy gorącym dżemem. Zakręcamy i stawiamy na zakrętkach aż do wystygnięcia.
3. Dżem z borówki amerykańskiej i truskawek
Z czym jeszcze można przygotować konfiturę z truskawek? Przepis na dżem z borówki amerykańskiej i truskawek to jedna z ciekawszych propozycji. Jest to dobra opcja dla osób, które preferują dżemy niskosłodzone lub bez cukru. Zarówno truskawki, jak i borówki amerykańskie są bowiem bardzo słodkie. Jak zrobić truskawkowy dżem bez cukru?
Składniki:
- 1,5 kg dojrzałych, słodkich truskawek,
- 500 g borówek amerykańskich,
- szczypta soli,
- 2 łyżki naturalnej pektyny jabłkowej.
Do przygotowania dżemu potrzebne są też małe słoiczki.
Sposób przygotowania:
W tym przypadku konieczne będzie duszenie owoców we własnym soku (janginizacja). Dzięki czemu uwolni się zgromadzony w nich cukier i nie trzeba będzie ich dosładzać.
Jak zrobić ten zdrowy dżem truskawkowy? Przepis niewiele różni się od poprzednich. Truskawki myjemy pod zimną wodą i szypułkujemy. Wkładamy do garnka, dodajemy umyte borówki i szczyptę soli. Dusimy, aż owoce puszczą sok i lekko się rozpadną. Pektynę dodajemy według instrukcji na opakowaniu, dokładnie mieszamy.
Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dżem przekładamy do słoiczków i zakręcamy. Pasteryzujemy lub odwracamy słoiczki do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.
4. Dżem truskawkowy z rabarbarem
Słodkie truskawki i kwaskowaty rabarbar to kolejny doskonały duet. Dzięki dodatkowi Żelfixu, dżem truskawkowy robi się naprawdę bardzo szybko.
Składniki:
- 500 g truskawek,
- 500 g rabarbaru,
- 500 g cukru,
- Żelfix 2:1.
Do przygotowania konfitury potrzebne są również słoiczki.
Sposób przygotowania
Dżem truskawkowy z Fixem robi się błyskawicznie. Umyte, odszypułkowane truskawki kroimy na pół, przekładamy do garnka. Dodajemy pokrojony, obrany i umyty rabarbar.
Dodajemy Żelfix, dokładnie mieszamy i zagotowujemy cały czas mieszając. Dodajemy cukier, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze chwilę, przekładamy do słoiczków, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.