Ekspandowane ziarna - zastosowanie, zalety, czy są zdrowe

Ekspandowane ziarna są coraz częściej widoczne na sklepowych półkach. Największą popularnością cieszy się ekspandowany amarantus, ale inne rodzaje zboża również poddawane są temu procesowi. Czym jest ekspandowanie i czy warto sięgać po ekspandowane ziarna?

Za sprawą ekspandowania ziaren powstaje popcorn.Za sprawą ekspandowania ziaren powstaje popcorn.
Źródło zdjęć: © 123rf
Paula Komendarczuk

Czym jest ekspandowanie?

Ekspandowanie to pojęcie powiązane z technologią żywności, oznacza sposób na przetworzenie produktów spożywczych, w szczególności ziaren i nasion.

Kilkadziesiąt lat temu dużym zainteresowaniem cieszył się ryż ekspandowany (ryż preparowany). Był dostępny w wersji naturalnej, a także z dodatkiem barwników i aromatów spożywczych. Obecnie na sklepowych półkach można znaleźć większą ilość ekspandowanych zbóż.

Ekspandowanie to nagłe rozprężanie pary wodnej, która powstaje ze względu na zawartość wody w produkcie. Wcześniej musi być on odpowiednio przygotowany, konieczne jest oczyszczenie surowca, jego rozgrzanie i poddanie wysokiemu ciśnieniu.

Po chwili ziarna lub nasiona kilkukrotnie zwiększają swoją objętość, wyglądają tak jakby zostały nadmuchane. Ekspandowanie nie wymaga użycia żadnych substancji chemicznych, w taki sposób pozyskiwany jest także popcorn.

Popularne ekspandowane ziarna

Ekspandowane ziarna można kupić w większych marketach, sklepach ze zdrową żywnością lub w internecie. Cena produktów tego typu jest bardzo zróżnicowana, zwykle opakowanie kosztuje od 5 do 12 złotych.

Zastosowanie ekspandowanych ziaren

Ekspandowane ziarna mogą być wykorzystywane na wiele różnych sposobów. Najwięcej osób sięga po nie w formie przekąski, jako alternatywa dla chipsów czy ciastek.

Produkt też często dodawany jest do mleka lub jogurtu, a także jako chrupki element do musli czy owsianki. Ekspandowane ziarna świetnie komponują się też z deserami, ciastami i koktajlami.

Mogą być używane do wypieku chleba, czy produkcji słodyczy, na przykład czekolady. Z kolei ekspandowany amarantus może zastąpić grzanki, którymi posypuje się zupy krem i sałatki.

Zalety ekspandowanych ziaren

  • gotowość do spożycia,
  • nie muszą być poddawane obróbce termicznej,
  • dobry smak,
  • kruchość i chrupkość,
  • zawartość błonnika,
  • długi termin przydatności do spożycia,
  • zachowanie naturalnego kształtu ziarna,
  • produkowane bez dodatku substancji chemicznych,
  • ziarna są bardzo dokładnie oczyszczone i bezpieczne do spożycia.

Czy ekspandowane ziarna są zdrowe?

Niestety ekspandowane ziarna pod wpływem ciśnienia i wysokiej temperatury tracą wiele cennych właściwości. Przede wszystkim znacznie zmniejsza się zawartość witaminy C, A, B i kwasu foliowego.

Żywność poddana temu procesowi jest mało sycąca, a dostarcza organizmowi dość sporo kalorii, wyróżnią ją też wysoki indeks glikemiczny. Po ekspandowane nasiona i ziarna nie powinny sięgać osoby, które cierpią na cukrzycę lub insulinooporność.

Należy pamiętać, że jest to produkt przetworzony, który nie powinien znajdować się w codziennej diecie. Warto jednak sięgać po ekspandowane ziarna, kiedy mamy ochotę na słodycze czy słone przekąski. Jest to znacznie zdrowsza alternatywa dla produktów, zawierających konserwanty, barwniki i tłuszcze trans.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka