Eliksir długowieczności. Obniża ciśnienie, chroni wątrobę i reguluje cukier
W kuchni mamy całkiem sporo przypraw, które nie tylko nadają smaku potrawom, ale także wykazują wiele właściwości zdrowotnych. Warto więc wykorzystać je do przygotowania śródziemnomorskiego "eliksiru długowieczności".
1. Zdrowotna mikstura
Większość przypraw potrzebnych do przygotowania mikstury znajdziesz w swojej kuchennej szafce. Sięgnij po oregano, rozmaryn i szałwię, by przygotować prozdrowotny napój, który upora się z wieloma dolegliwościami.
Kompozycja ziół nie jest przypadkowa. Te rośliny cieszą się szczególną popularnością wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnego, których cechuje wyjątkowe zdrowie i długowieczność.
Eliksir długowieczności ma właściwości przeciwzapalne, reguluje poziom cukru we krwi i obniża ciśnienie. Działa też moczopędnie i skutecznie pomaga redukować stres. Jak go przygotować?
Suszoną bazylię, oregano i szałwię dokładnie zmieszaj w równych proporcjach (np. po 50 g). Zioła możesz przechowywać w słoiczku, a do naparu będziesz potrzebować dwóch łyżeczek. Mieszankę zalej 250 ml gorącej wody i gotowe.
Napar możesz spożywać nawet codziennie, uważaj jednak jeśli przyjmujesz leki, gdyż zioła mogą zaburzać ich wchłanianie. Eliksiru długowieczności nie powinny też spożywać osoby zmagające się z zakrzepicą.
2. Właściwości przypraw
Oregano nie tylko zachwyca aromatem, ale również doskonale wpływa na procesy trawienne - łagodzi niestrawność, zapobiega wzdęciom, a także działa przeciwbiegunkowo i odstrasza pasożyty.
Olejki eteryczne zawarte w przyprawie wykazują działanie przeciwzapalne, rozkurczowe i bakteriobójcze. Przyprawa jest świetnym przeciwutleniaczy, zmniejsza ryzyko nowotworów i poprawia nastrój.
Rozmaryn słynie z bogactwa flawonoidów, które mają antyoksydacyjne działanie. Spowalnia procesy starzenia, wzmacnia naczynia krwionośne, a także wykazuje właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.
Po przyprawę warto też sięgać, by wspomóc wątrobę, oczyścić organizm z toksyn i poprawić trawienie. Rozmaryn korzystnie działa na układ nerwowy oraz reguluje poziom cukru we krwi.
Stosowanie szałwii pomaga obniżyć poziom cholesterolu i chroni przed cukrzycą. Znajdujące się w niej olejki eteryczne działają przeciwzapalnie, antybakteryjnie i poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego oraz wspomagają pracę wątroby.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl