Lekarz zdradza, co je na śniadanie. Jelita i stawy to uwielbiają
Znany epidemiolog i ekspert od żywienia podzielił się prostym przepisem na śniadanie, z którego sam też regularnie korzysta. Taki posiłek może zmniejszyć stan zapalny w organizmie i pomóc w walce z cukrzycą.
1. Śniadanie w walce z cukrzycą
Prof. Tim Spector to lekarz i ekspert w dziedzinie epidemiologii genetycznej z londyńskiego King's College, zajmującym się m.in. mikrobiomem jelitowym autorem wieu publikacji naukowych.
Chętnie dzieli się też na Instagramie swoją wiedzą i wskazówkami dotyczącymi m.in. zdrowego odżywiania.
Niedawno zdradził, co je na śniadanie i przekonuje, że taki posiłek jest bardzo korzystny dla zdrowia i wspiera jelita.
- Jest szybkie, łatwe, pełne roślin i probiotyków dla zdrowia moich jelit. To prosta mieszanka jogurtu, kefiru, jagód oraz orzechów i nasion z mojego "słoika różnorodności". Mam nadzieję, że spróbujesz - zachęca na nagraniu opublikowanym na Instagramie prof. Spector.
Banalny przepis, który regularnie stosuje prof. Spector, może pomóc w zmniejszeniu stanów zapalnych w organizmie, leczeniu cukrzycy i zapalenia stawów.
2. Probiotyki dla zdrowia
Fermentowana żywność, w tym kefiry czy jogurty, które poleca prof. Spector, to naturalne probiotyki, które są bardzo korzystne dla zdrowia.
Mogą pomóc m.in. osobom, które zmagają się z chorobą zwyrodnieniową stawów. Dr Michael Mosley, lekarz i ekspert w dziedzinie żywienia, tłumaczy, że takie produkty mogą wpływać w tym przypadku na zmniejszenie stanu zapalnego.
- Uzupełnienie mikrobioty jelitowej przyjaznymi mikrobami może również łagodzić bóle. W randomizowanym badaniu kontrolnym 500 pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów poproszono o picie dwóch porcji dziennie mleka zawierającego bakterie Lactobacillus. Po sześciu miesiącach zgłosili mniejszy ból i sztywność kolan, a badania krwi wykazały zmniejszone oznaki stanu zapalnego - podkreślił dr Mosley, cytowany przez serwis dailyrecord.co.uk.
Z kolei jagody pomagają m.in. w obniżeniu poziomu cukru we krwi, a orzechy i nasiona są bogatym źródłem antyoksydantów.
Katarzyna Prus, dziennkarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl