Trwa ładowanie...

Galettes bretonnes - charakterystyka, przepis, dlaczego warto je jeść

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
26.09.2022 17:14
Galettes bretonnes to potrawa wywodząca się z Francji.
Galettes bretonnes to potrawa wywodząca się z Francji. (Adobe Stock)

Galettes bretonnes, czyli francuskie naleśniki gryczane stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych naleśników z mąki pszennej. Potrawa ta cieszy się ogromną popularnością nie tylko we Francji, ale również w innych krajach europejskich. Jak się robi bretońskie naleśniki z mąki gryczanej? Czy wykonanie tego tej potrawy zajmuje dużo czasu? Co jeszcze warto wiedzieć?

spis treści

1. Czym są galettes bretonnes?

Galettes bretonnes często nazywa się francuskimi naleśnikami gryczanymi lub naleśnikami po bretońsku. Potrawa ta pochodzi z Bretanii, regionu usytuowanego w północno-zachodniej Francji, na Półwyspie Bretońskim. Do przyrządzenia galettes bretonnes potrzebne są takie składniki jak:

  • gotowana szynka,
  • ser ementaler,
  • sól morska,
  • woda,
  • masło,
  • jaja

Jednym z najważniejszych składników potrzebnych do przyrządzenia dania jest też mąka gryczana, spożywana głównie przez osoby będące na diecie bezglutenowej.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Niewiele osób ma świadomość, że tradycja spożywania naleśników ma swój początek w tradycji bretońskiej. W tym regionie naleśniki były traktowane jak podstawowy pokarm i spożywane tak chętnie jak chleb oraz inne pieczywo.

2. Galettes bretonnes – przepis

Bretońskie naleśniki doskonale sprawdzają się wtedy, gdy nachodzi nas ochota na coś smacznego i sycącego. Potrawa ta jest nieco pracochłonna, ale jej smak rekompensuje cały włożony w przygotowanie wysiłek. Do przyrządzenia popularnych galettes bretonnes potrzebne są następujące składniki:

  • mąka gryczana (210 gramów),
  • sól morska (pół łyżeczki),
  • woda (2 szklanki),
  • jajka kurze (2 sztuki),
  • masło (1 łyżka)

Mąkę gryczaną przesiej do miski, dodaj jaja, wodę oraz sól morską. Całość połącz ze sobą przy użyciu robota kuchennego. Dodaj roztopione masło i jeszcze raz wymieszaj całość za pomocą drewnianej łyżki. Zakryj górną część naczynia bezbarwną folią, a następnie odłóż miskę do lodówki na co najmniej sześćdziesiąt, siedemdziesiąt minut.

Po upłynięciu określonego czasu zamieszaj ponownie składniki drewnianą łyżką (ciasto powinno przypominać w swojej konsystencji śmietankę kremówkę). Zbyt gęstą mieszankę możesz uzupełnić o jedną lub dwie łyżki wody.

Roztop na patelni niewielką ilość klarowanego masła. Rozgrzej mocno patelnię i smaż po kolei naleśniki bretońskie. Po wysmażeniu jednej strony, obróć placek i smaż go przez kolejne trzydzieści sekund . Postępuj tak, aż skończy się płynne ciasto. Dobrze wysmażone naleśniki z mąki gryczanej mają odcień złocistobrązowy.

W kolejnym kroku zajmij się wypełnieniem do naleśników. Tradycyjne bretońskie naleśniki podawane są z szynką i serem.

Na patelni roztop odrobinę masła klarowanego. Gdy będzie już wystarczająco „spienione”, połóż na nim mniej wysmażoną stronę placka. Na zewnętrznej stronie naleśnika połóż duży plaster szynki gotowanej.

Po bokach wyłóż kawałki sera typu comte bądź ementaler. W samym środku powinno znaleźć się rozbite jajko. Rozprowadź za pomocą widelca białko, tak by pokryło większą powierzchnię wysmażonego placka.

Dodaj sól oraz pieprz. Zakryj naczynie pokrywką i zmniejsz moc palnika. Zadbaj o to, by białko dobrze się ścięło, a żółtko pozostało w konsystencji płynnej. Po przyrządzeniu potrawy, każdy z czterech boków naleśnika zawiń do środka. Bretońskie naleśniki przypominają swoim kształtem kwadrat.

3. Dlaczego warto jeść naleśniki gryczane?

Francuskie naleśniki po bretońsku są doskonałą alternatywą dla popularnych w Polsce naleśników pszennych. Do przyrządzenia galettes bretonnes potrzebna jest mąka gryczana, pozyskiwana z ziaren gryki. Jest ona w pełni bezpieczna do spożycia dla chorych na celiakię, tj. osób, które nie tolerują w swojej diecie glutenu. Mąkę gryczaną charakteryzuje niski indeks glikemiczny, jest więc produktem po którego spożyciu poziom cukru we krwi wzrasta wolniej.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze