Trwa ładowanie...

Omlet biszkoptowy – przepis, wartości odżywcze i kalorie

Avatar placeholder
14.12.2021 10:33
Omlet biszkoptowy
Omlet biszkoptowy (Adobe Stock)

Omlet biszkoptowy przygotowuje się z jajek i niewielkiej ilości mąki, smażąc na maśle bądź piekąc. Ponieważ można go jeść zarówno w wersji wytrawnej jak i na słodko, dodaje się do niego różne składniki. Jak się robi omlet biszkoptowy? Czy jest kaloryczny? Jaki jest przepis na omlet fit?

spis treści

1. Co to jest omlet biszkoptowy?

Omlet biszkoptowy, inaczej omlet rzymski, to rodzaj omletu, który przygotowuje się z jajek (żółtek i ubitej na sztywno piany z białek) oraz niewielkiej ilości przesianej mąki pszennej, a także odrobiny soli czy cukru do smaku. Podaje się go zarówno na słodko, jak i na słono. To doskonałe danie na śniadanie, obiad czy kolację, ale i deser.

Nadzieniem omletu biszkoptowego w wersji wytrawnej mogą być gotowane warzywa, takie jak groszek zielony, fasola szparagowa, szpinak, szparagi, kalafiory, brukselka, marchew, pomidory, a także smażone lub duszone grzyby, wędliny czy farsz mięsny.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Typowe dodatki do omletu biszkoptowego na słodko to świeże lub smażone owoce (mango, truskawki, borówki, jagody, maliny czy brzoskwinie), dżemy, konfitury, serek homogenizowany czy jogurt, marmolady, cukier puder, frużelina, bita śmietana czy sos owocowy. Można też zrobić omlet czekoladowy, dodając do ciasta kakao i pokruszoną czekoladę lub omlet jabłkowy, zatapiając w klasycznym omlecie kawałki jabłka.

2. Przepis na omlet biszkoptowy na słodko

Omlet biszkoptowy na słodko jest doskonałym kołem ratunkowym, gdy przyjdzie ochota na coś słodkiego. Aby przygotować puszty omlet na słodko, potrzebne są takie składniki jak:

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej (na każde jajko przypada zwykle 1 łyżka mąki),
  • łyżeczka cukru, cukru wanilinowego lub cukru pudru,
  • masło do posmarowania patelni

Jak zrobić omlet biszkoptowy?

Mąkę przesiej do miseczki, dodaj cukier. Białka oddziel od żółtek i ubijaj je na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera. Zmniejsz obroty i powoli dodawaj żółtka. Dodaj przesianą mąkę, delikatnie mieszając szpatułką lub drewnianą łyżką.

Wyłóż masę na rozgrzaną patelnię posmarowaną masłem. Smaż omlet przez 3 minuty na średnim ogniu (nie mieszając). Po tym czasie obróć go na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty. Omlet biszkoptowy można także upiec. Wystarczy wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i trzymać w piekarniku przez 8 minut w temperaturze 180 stopni C.

Gotowy omlet podawaj na ciepło: połóż na talerz, nałóż wybrane dodatki. Możesz go również przygotować dzień wcześniej, pociąć na kawałki bądź zwinąć. W takiej formie doskonale sprawdzi się w roli lunchu do pracy czy do szkoły.

Zobacz także:

3. Omlet biszkoptowy - wartości odżywcze

Jakie wartości odżywcze cechują typowy, klasyczny omlet biszkoptowy? Te pochodzą zarówno z jajek, jak i mąki oraz dodatków. Co warto wiedzieć? Średnie jajko kurze dostarcza białko (około 7 g), które jest bogate w ważne aminokwasy. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować.

W jajach znajduje się wiele składników mineralnych i witamin. To źródło minerałów, takich jak fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk i selen oraz witamin: A, E, D i K oraz witamin z grupy B. W jajkach obecne są również niezbędne kwasy tłuszczowe i lecytyna. W żółtku zaś luteina.

Choć żółtko zawiera sporo tłuszczu, występuje on w postaci emulsji. Rozbity na bardzo drobne cząsteczki jest łatwy do strawienia. Ma też korzystny skład. Na 5 g tłuszczu zawartego w jednym jajku nasycone kwasy tłuszczowe („złe”) stanowią tylko 0,1 g. Pozostałe to niezbędne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega-3 i omega-6, których organizm nie potrafi syntetyzować. Warto pamiętać, że w 100 g jajka znajduje się aż 372 mg cholesterolu.

Z kolei dodawana do omletów na słodko mąka jest głównie źródłem węglowodanów (77 procent), dostarcza także nieco błonnika. Porcja 100 g mąki zawiera od 34 do 360 kcal. Warto pamiętać, że mąka biała ma najniższą zawartość minerałów i witamin.

4. Ile kalorii ma omlet biszkoptowy?

Czy omlety na słodko są kaloryczne? Wartość energetyczna jajek zależy od ich wielkości. Przyjmuje się, że jedno jajko (około 55 g) zawiera około 80 kalorii (60 kcal żółtko, 20 kcal białko). Omlet z dwóch jajek i 2 łyżek mąki (około 70 kcal), z odrobiną masła i cukru (20 kcal), bez dodatków, dostarcza więc około 250 kcal.

Aby nieco obniżyć wartość energetyczną dania, można przygotować omlet biszkoptowy fit. Wystarczy zamiast mąki dodać płatki owsiane (omlet owsiany), mąkę pełnoziarnistą lub mąkę ryżową czy migdałową. Sprawdzi się także omlet z odżywką białkową. Zamiast cukru można dodać ksylitol. W takiej odsłonie omlet będzie nie tylko lżejszy i mniej kaloryczny, ale i zdrowszy.

Przepis na omlet fit na słodko

Aby przygotować zdrowy, owsiany omlet fit, wymieszaj 2 jajka z płatkami i otrębami owsianym (około 2,5 łyżki płatków owsianych górskich i 1 łyżeczka otrębów owsianych), dodaj pół pokrojonego banana i łyżeczkę cynamonu. Na patelni rozgrzej masło i wylej masę. Omlet smaż do przyrumienienia, następnie go obróć. I gotowe.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze