Mąka gryczana - zastosowanie w kuchni, właściwości zdrowotne, przepis na naleśniki i ciasto
Mąka gryczana wytwarzana jest z ziaren gryki i charakteryzuje się doskonałymi wartościami odżywczymi, szczególnie dużo dostarczając naszemu organizmowi białka roślinnego niespotykanego w innych pokarmach. Na 100 gram gryki przypada aż 14 g białka, dzięki czemu zboże to stanowi idealną propozycję dla każdego. Dodatkowo, mąka gryczana bogata jest w aminokwasy takie jak lizyna i metionina, które pomogą nam poradzić sobie z podwyższonym cholesterolem i zmniejszą nadciśnienie.
1. Zastosowanie mąki gryczanej w kuchni
Mąka gryczana idealnie nadaje się do przygotowywania makaronów, ciast i naleśników, jednak powinno się ją mieszać z mąką pszenną, gdyż produkty przygotowywane na mące gryczanej są kruche i rozpadają się. Mąka gryczana wzmacnia smak wypieków i makaronu.
Mąka gryczana stosowana w wypiekach zdecydowanie podnosi wartość odżywczą produktu a także zwiększa wchłanianie wody przez mąkę. Produkty z mąki gryczanej są bardziej trwałe i mają dużo niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu nie podnoszą poziomu cukru we krwi w znacznym stopniu.
2. Właściwości mąki gryczanej
Mąka gryczana jest mąką, która naturalnie nie zawiera glutenu. W przeciwieństwie do mąki pszenicznej, która zawiera gliadynę będącą przyczyną problemów z układem trawiennym, gryka jest naturalnie pozbawiona glutenu.
Wartości odżywcze mąki gryczanej to niezbędne dla organizmu aminokwasy, lizynę oraz metioninę, które odpowiadają między innymi za produkcję przeciwciał, enzymów i hormonów, a także biorą udział w budowie kolagenu.
Przeczytaj także
Kasza gryczana jest źródłem błonnika, który zapobiega zaparciom, ułatwia wypróżnianie oraz oczyszcza jelita poprzez usuwanie z nich toksyn. Błonnik dobrze wpływa też na błonę śluzową jelita, chroniąc ją przed nowotworami. Błonnik zmniejsza poziom złego cholesterolu poprzez wiązanie kwasów żółciowych i zapobieganie przed ponownym wchłanianiem się do okrężnicy.
Kasza gryczana to również bogate źródło przeciwutleniaczy, między innymi rutyna, katechina oraz tanina, które działają przeciwzapalnie oraz zapobiegają skrzepom krwi w żyłach.
3. Przepis na naleśniki z mąki gryczanej
Do przygotowania potrawy takiej jak naleśniki z mąki gryczanej potrzebujemy półtorej szklanki mąki gryczanej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, trzy łyżki oliwy z oliwek, półtorej szklanki mleka, szklankę wody oraz jedno jajko.
Naleśniki wykonujemy mieszając ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, oliwę z oliwek, mleko, wodę i jajko, wylewamy mieszaninę na mocno rozgrzaną patelnię i równomiernie rozprowadzamy. Do mieszaniny dodajemy szczyptę soli. Gdy naleśnik odkleja się od patelni, przekładamy go na drugą stronę.
4. Przepis na ciasto z mąki gryczanej
By upiec ciasto z mąki gryczanej z jabłkami potrzebować będziemy półtorej szklanki mąki gryczanej, jedną mąki pszennej, pół szklanki wody, jedną szklankę mleka, dwa jajka, kakao, dwie łyżeczki proszku do pieczenia i dwa jabłka.
Mąki przesiane z proszkiem do pieczenia dodajemy do jajek ubitych z cukrem, a następnie dodaję olej, mleko, wodę i kakao tak, aby połączyły się składniki. Do masy dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i ponownie mieszamy. Masę pieczemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Ile kalorii ma mąka gryczana?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 120 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 335 kcal | 402 kcal |
Białko | 12,62 g | 15,14 g |
Węglowodany | 70,6 g | 84,7 g |
Cukier | 2,60 g | 3,12 g |
Błonnik | 10,00 g | 12,00 g |
Tłuszcz | 3,10 g | 3,72 g |
Tłuszcze nasycone | 0,68 g | 0,81 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,95 g | 1,14 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,95 g | 1,14 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |