Generuje rozwój cukrzycy. Ryzyko wzrasta aż o 62 proc.
Na całym świecie w zastraszającym tempie rośnie liczba zachorowań na cukrzycę typu 2. Rozwój choroby w dużej mierze zależy od naszego stylu życia, przede wszystkim diety. Nowe badanie sugeruje, że do rozwoju może przyczyniać się także czerwone mięso.
1. Czerwone mięso a ryzyko cukrzycy typu 2
Spożycie czerwonego mięsa może wiązać się z większym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2, wynika z najnowszych badań opublikowanych w "The American Journal of Clinical Nutrition".
Naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health w ciągu 36 lat przeanalizowali dane ponad 210 tys. osób. U ponad 22 tys. uczestników rozwinęła się cukrzyca typu 2, a zespół doszedł do zaskakujących wniosków.
Badania wykazały, że osoby spożywające dwie porcje czerwonego mięsa tygodniowo miały o 62 proc. zwiększone ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu do tych, które spożywały go mniej.
Większa ilość czerwonego mięsa w diecie wiązała się z większym prawdopodobieństwem rozwinięcia choroby metabolicznej. Dodatkowa porcja przetworzonego czerwonego mięsa zwiększała ryzyko o 46 proc., a nieprzetworzonego czerwonego mięsa o 24 proc.
2. Zmiana diety
Zespół zauważył, że zastąpienie czerwonego mięsa zdrowymi źródłami białka roślinnego wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2. Orzechy i rośliny strączkowe redukowały ryzyko choroby aż o 30 proc.
"Nasze odkrycia zdecydowanie potwierdzają wytyczne dietetyczne, które zalecają ograniczenie spożycia czerwonego mięsa, i dotyczy to zarówno mięsa przetworzonego, jak i nieprzetworzonego" - podsumował dr Xiao Gu, główny autor badania.
Najnowsze wyniki potwierdzają, że w trosce o zdrowie warto ograniczyć spożycie czerwonego mięsa lub całkowicie wyeliminować ten produkt z diety. Z kolei wprowadzenie do jadłospisu zdrowych źródeł białka roślinnego może przynieść spore korzyści zdrowotne.
Oprócz roślin strączkowych i orzechów doskonałymi źródłami białka roślinnego są produkty sojowe, zboża i kasze. Warto także pamiętać, że kluczem zdrowia i dobrego samopoczucia jest zbilansowana i zróżnicowana dieta.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl