Trwa ładowanie...

Hamuje komórki rakowe. Polacy wciąż krzywią się na sam widok

Avatar placeholder
01.11.2024 14:07
Imbir zawiera związki o działaniu antynowotworowym
Imbir zawiera związki o działaniu antynowotworowym (Getty Images)

To jedna z najpopularniejszych roślin leczniczych, znana zarówno ze swojego pikantnego smaku, jak i licznych korzyści zdrowotnych. Ten wyjątkowy korzeń cieszy się uznaniem w medycynie naturalnej, zwłaszcza w profilaktyce nowotworowej i wspomaganiu odporności. Niestety, Polacy wciąż nie przekonali się do smaku imbiru.

spis treści

1. Składniki odżywcze i właściwości zdrowotne imbiru

Surowy, marynowany, duszony i smażony, a także sproszkowany imbir to nieodłączny dodatek do potraw w krajach azjatyckich, w szczególności w Chinach, Japonii i Indonezji. Tam też stanowi nie tylko element kuchni, ale i podstawę medycyny naturalnej. I nie ma w tym nic dziwnego.

Karmi komórki rakowe. "To przyczyna przynajmniej 30 proc. nowotworów"
Karmi komórki rakowe. "To przyczyna przynajmniej 30 proc. nowotworów"

Zła dieta zwiększa ryzyko raka? To nie pusty frazes, ale ogromny problem, który niepokoi badaczy od

przeczytaj artykuł

Imbir dostarcza organizmowi witamin: A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Znajdują się w nim również minerały, takie jak fosfor, potas, wapń i żelazo. Najbardziej znany ze swojego głównego związku aktywnego, gingerolu, imbir wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwbakteryjne.

Zobacz film: "7 powodów dla których warto pić sok z imbiru"

Gingerol, odpowiedzialny za charakterystyczny ostry smak imbiru, ma zdolność do redukcji stanów zapalnych, co pomaga w łagodzeniu bólu, zwłaszcza u osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów.

Imbir wykazuje działanie prozdrowotne z uwagi na obecność gingerolu
Imbir wykazuje działanie prozdrowotne z uwagi na obecność gingerolu (Getty Images)

Imbir wspomaga także trawienie, łagodzi dolegliwości żołądkowe, takie jak zgaga i nudności oraz przyspiesza metabolizm, co może być korzystne dla osób zmagających się z nadwagą. Badania wykazały, że regularne spożywanie imbiru może również obniżać poziom trójglicerydów i "złego" cholesterolu LDL, co przyczynia się do poprawy zdrowia sercowo-naczyniowego.

2. Jak uchronić się przed rakiem?

Imbir znajduje szczególne zastosowanie w profilaktyce nowotworowej dzięki zdolności gingerolu do hamowania rozwoju komórek rakowych oraz wywoływania ich apoptozy, czyli naturalnej śmierci. Badania dowodzą, że może skutecznie wspierać walkę m.in. z rakiem trzustki czy wątroby. Ponadto jego regularne spożywanie pomaga wzmocnić układ odpornościowy, co jest kluczowe w zapobieganiu chorobom nowotworowym.

Poza imbirem do antynowotworowych roślin i ziół można zaliczyć:

  • kurkumę, w której składzie obecna jest kurkumina pomagająca w profilaktyce raka piersi, prostaty i jelita grubego,

  • czosnek - zawiera allicynę, która wykazuje zdolność do hamowania wzrostu komórek nowotworowych i wspierania ich apoptozy,

  • zieloną herbatę, w której składzie znajduje się EGCG (galusan epigallokatechiny) wspierający procesy detoksykacyjne organizmu, hamujący wzrost komórek nowotworowych w raku skóry, płuc i żołądka,

  • pokrzywę, która pomaga w eliminacji toksyn z organizmu i wspiera funkcjonowanie wątroby, co jest istotne w profilaktyce nowotworowej,

  • pietruszkę, która zawiera apigeninę, związek o działaniu antyoksydacyjnym zmniejszający ryzyko nowotworów skóry, piersi i prostaty,

  • żeń-szeń, który może hamować wzrost komórek nowotworowych, zwłaszcza w przypadku raka piersi, płuc i jelita grubego.

Imbir i inne zioła o działaniu antynowotworowym stanowią cenne wsparcie w profilaktyce chorób nowotworowych oraz ogólnym wzmacnianiu organizmu. Wprowadzenie ich do codziennej diety, wraz z odpowiednią ilością warzyw, owoców i zbilansowaną dietą, może pomóc w ochronie przed rozwojem nowotworów oraz innych schorzeń.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze