Hamuje komórki rakowe. Polacy wciąż krzywią się na sam widok
To jedna z najpopularniejszych roślin leczniczych, znana zarówno ze swojego pikantnego smaku, jak i licznych korzyści zdrowotnych. Ten wyjątkowy korzeń cieszy się uznaniem w medycynie naturalnej, zwłaszcza w profilaktyce nowotworowej i wspomaganiu odporności. Niestety, Polacy wciąż nie przekonali się do smaku imbiru.
1. Składniki odżywcze i właściwości zdrowotne imbiru
Surowy, marynowany, duszony i smażony, a także sproszkowany imbir to nieodłączny dodatek do potraw w krajach azjatyckich, w szczególności w Chinach, Japonii i Indonezji. Tam też stanowi nie tylko element kuchni, ale i podstawę medycyny naturalnej. I nie ma w tym nic dziwnego.
Imbir dostarcza organizmowi witamin: A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Znajdują się w nim również minerały, takie jak fosfor, potas, wapń i żelazo. Najbardziej znany ze swojego głównego związku aktywnego, gingerolu, imbir wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwbakteryjne.
Gingerol, odpowiedzialny za charakterystyczny ostry smak imbiru, ma zdolność do redukcji stanów zapalnych, co pomaga w łagodzeniu bólu, zwłaszcza u osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów.
Imbir wspomaga także trawienie, łagodzi dolegliwości żołądkowe, takie jak zgaga i nudności oraz przyspiesza metabolizm, co może być korzystne dla osób zmagających się z nadwagą. Badania wykazały, że regularne spożywanie imbiru może również obniżać poziom trójglicerydów i "złego" cholesterolu LDL, co przyczynia się do poprawy zdrowia sercowo-naczyniowego.
2. Jak uchronić się przed rakiem?
Imbir znajduje szczególne zastosowanie w profilaktyce nowotworowej dzięki zdolności gingerolu do hamowania rozwoju komórek rakowych oraz wywoływania ich apoptozy, czyli naturalnej śmierci. Badania dowodzą, że może skutecznie wspierać walkę m.in. z rakiem trzustki czy wątroby. Ponadto jego regularne spożywanie pomaga wzmocnić układ odpornościowy, co jest kluczowe w zapobieganiu chorobom nowotworowym.
Poza imbirem do antynowotworowych roślin i ziół można zaliczyć:
kurkumę, w której składzie obecna jest kurkumina pomagająca w profilaktyce raka piersi, prostaty i jelita grubego,
czosnek - zawiera allicynę, która wykazuje zdolność do hamowania wzrostu komórek nowotworowych i wspierania ich apoptozy,
zieloną herbatę, w której składzie znajduje się EGCG (galusan epigallokatechiny) wspierający procesy detoksykacyjne organizmu, hamujący wzrost komórek nowotworowych w raku skóry, płuc i żołądka,
pokrzywę, która pomaga w eliminacji toksyn z organizmu i wspiera funkcjonowanie wątroby, co jest istotne w profilaktyce nowotworowej,
pietruszkę, która zawiera apigeninę, związek o działaniu antyoksydacyjnym zmniejszający ryzyko nowotworów skóry, piersi i prostaty,
żeń-szeń, który może hamować wzrost komórek nowotworowych, zwłaszcza w przypadku raka piersi, płuc i jelita grubego.
Imbir i inne zioła o działaniu antynowotworowym stanowią cenne wsparcie w profilaktyce chorób nowotworowych oraz ogólnym wzmacnianiu organizmu. Wprowadzenie ich do codziennej diety, wraz z odpowiednią ilością warzyw, owoców i zbilansowaną dietą, może pomóc w ochronie przed rozwojem nowotworów oraz innych schorzeń.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl