Aktywuje potężny związek przeciwrakowy. Obniża poziom cukru we krwi
Chrzan to jedno z tych tanich warzyw, które kocha się lub nienawidzi. Wszystko za sprawą bardzo wyrazistego smaku i aromatu. Dla tych, co uwielbiają chrzan, mamy dobrą informację: jego walory zdrowotne są ogromne! Na tyle, że nazywa się go nawet "słowiańskim żeń-szeniem". Dlaczego nie warto go sobie żałować?
1. Dlaczego chrzan jest od wieków wykorzystywany w medycynie ludowej?
Chrzan należy do rodziny warzyw krzyżowych (obok kapusty, brokułów i jarmużu). Gdy przetniemy korzeń chrzanu, zawarta w nim sinigryna zamienia się w izotiocyjanian allilu, czyli olej musztardowy. To właśnie ten olej nadaje chrzanowi wyjątkowy, ostry zapach i smak.
Jedna łyżka stołowa chrzanu dostarcza niewielkiej ilości kalorii, ale jest bogata w witaminy A, C, E i z witaminy grupy B, a także wapń, potas i magnez. Zawiera też glukozynolany, które przekształcają się w zbawienne dla zdrowia izotiocyjaniany.
1.1. Działa przeciwnowotworowo
Związki zawarte w chrzanie mogą hamować wzrost komórek rakowych i wspierać ich apoptozę. Badania in vitro sugerują, że związki w chrzanie mogą zapobiegać wzrostowi raka jelita grubego, płuc i żołądka, a peroksydaza – enzym znajdujący się w korzeniu – pomaga aktywować i wzmacniać potężny związek przeciwrakowy, który działa na komórki raka trzustki.
1.2. Działa antybakteryjnie
Izotiocyjanian allilu wykazuje silne właściwości antybakteryjne, skutecznie zwalczając szkodliwe bakterie, takie jak E. coli czy Salmonella. Z badań wynika również, że izotiocyjaniany wyekstrahowane z korzenia chrzanu likwidują aż sześć typów bakterii jamy ustnej!
1.3. Ma znaczenie dla zdrowia dróg oddechowych
Chrzan jest tradycyjnie stosowany jako środek łagodzący dolegliwości związane z układem oddechowym, takie jak przeziębienie czy zapalenie zatok. Z jednego z badań wynika, że suplement zawierający 80 mg suszonego korzenia chrzanu i 200 mg rukwi wodnej jest równie skuteczny, jak tradycyjny antybiotyk w leczeniu ostrych infekcji zatok i zapalenia oskrzeli.
1.4. Wspiera kontrolę wagi
Chrzan aktywizuje enzymy trawienne, stymuluje metabolizm oraz ułatwia procesy absorpcji składników odżywczych. Enzymy zawarte w chrzanie odgrywają kluczową rolę w regulacji trawienia pokarmów uznawanych za ciężkostrawne.
Co więcej, korzeń chrzanu przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi i jest źródłem błonnika, który promuje perystaltykę jelitową, zapobiega zaparciom i redukuje poziom lipoprotein niskiej gęstości (LDL), zwanych "złym" cholesterolem.
2. Możliwe skutki uboczne spożywania chrzanu
Choć informacje na temat skutków nadmiernego spożycia chrzanu są ograniczone, zaleca się umiarkowane jego stosowanie. Nadmiar może prowadzić do podrażnień jamy ustnej, nosa czy żołądka. Może być też szczególnie kłopotliwy dla osób z wrzodami żołądka, problemami trawiennymi lub chorobą zapalną jelit.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl