Trwa ładowanie...

Zakazane napoje. Mogą pogorszyć przebieg COVID-19

 Karolina Rozmus
20.02.2022 10:00
Infekcja wywołana przez Omikron. Tych napojów w trakcie COVID-19 stanowczo unikaj
Infekcja wywołana przez Omikron. Tych napojów w trakcie COVID-19 stanowczo unikaj (Getty Images)

Lekarze nie mają wątpliwości: nawet łagodna infekcja COVID-19 jest obciążeniem dla organizmu. Co robić? Przede wszystkim nie wolno dopuścić do odwodnienia. Jednak nie wszystkie płyny będą dla nas dobre. Czy wiesz, dlaczego podczas zakażenia koronawirusem lepiej nie sięgać np. po sok pomarańczowy?

spis treści

1. Podczas COVID-19 należy dużo pić

W czasie infekcji lekarze zalecają, by przyjmować płyny w zwiększonej ilości. Gorączka, wzmożone pocenie się czy biegunka sprawiają, że organizm traci je w szybszym tempie, a wraz z płynami tracimy też elektrolity.

Jeśli do tego boli nas gardło albo mamy uporczywy, suchy kaszel, to w tym wypadku picie zwiększonych ilości płynów jest nieodzowne – nawilżają śluzówkę m.in. gardła i ułatwiają ewakuację wydzieliny z dróg oddechowych.

- Podczas gorączki najważniejsze jest picie wody, bo każdy stopień gorączki powyżej 36,6 oznacza utratę mniej więcej 500 ml wody z organizmu w ciągu doby, dlatego łatwo o odwodnienie. Z kolei odwodnienie powoduje zaburzenia elektrolitowe i pogorszenie stanu ogólnego – tłumaczy w rozmowie z WP abcZdrowie dr Maciej Jędrzejko, ginekolog i popularyzator wiedzy medycznej, który sam niedawno przechodził zakażenie Omikronem i opowiadał nam, jakie leczenie zastosował.

Zobacz film: "Zamieniła kubek kawy na rosół"

Jednak nie bez znaczenia jest także to, co pijemy. Pewne napoje lepiej sobie odpuścić na czas choroby.

2. Alkohol a COVID-19

Grzaniec z wina lub piwa? A może nalewka z malin? Niektórym może się wydawać, że to najlepsze remedium na pokonanie infekcji. Jeśli przesadzisz z alkoholem, organizm będzie musiał pracować na najwyższych obrotach, żeby pozbyć się toksyn, a kac w czasie choroby dodatkowo pogorszy twoje samopoczucie.

Jednak nawet mała lampka wina nie jest dobrym pomysłem – alkohol może podrażniać śluzówkę jamy ustnej i gardła. Tymczasem jeżeli masz COVID-19 spowodowany wariantem Omikron, to jest bardzo prawdopodobne, że ból i drapanie w gardle będą jednymi z najbardziej dokuczliwych objawów - szacuje się, że obecnie dotyka nawet 80 proc. pacjentów.

3. Sok pomarańczowy na odporność?

Witamina C i potas zawarte w sokach na bazie cytrusów – pomarańczy, grejpfruta – podczas infekcji mogą pomagać w nawodnieniu organizmu i zapobiegać zaburzeniom elektrolitowym.

Co więcej, przyzwyczailiśmy się do myślenia, że witamina C wspiera odporność i pomaga nam wyzdrowieć w czasie choroby. Czy na pewno?

- Badania nad witaminą C nie wskazały optymistycznych wyników. Nie ma dowodów na to, że witamina C poprawia odporność, zwłaszcza podczas trwającej choroby - wyjaśnia w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk, Kinga Głaszewska.

A dlaczego lepiej unikać właśnie soku pomarańczowego? Jak wspomnieliśmy, przy infekcji przy zakażeniu Omikronem często najbardziej boli gardło. Obrzęknięta i zaczerwieniona śluzówka w kontakcie z cierpkim sokiem spowoduje nasilenie bólu. Dlatego eksperci polecają, by mimo walorów zdrowotnych podczas infekcji rezygnować z tego smaku.

4. Napoje z elektrolitami w czasie infekcji

Boisz się utraty elektrolitów? Na sklepowych półkach znajdziesz napoje z dodatkiem elektrolitów. Czy warto po nie sięgać? Lepiej zachowaj ostrożność. Jeśli tylko gorączka nie utrzymuje się przez wiele dni i nie doskwiera ci dokuczliwa biegunka lub wymioty, prawdopodobnie nie potrzebujesz gotowych napojów z elektrolitami.

Zwłaszcza tych dostępnych w markecie. Pamiętaj, że większość z nich zawiera pokaźną ilość cukru, a ten z kolei działa prozapalnie i może nasilać przebieg choroby, a także utrudniać powrót do zdrowia.

Zamiast napojów z elektrolitami możesz sięgnąć po słabą herbatę czy napary ziołowe osłodzone niewielką ilością miodu. Jeśli czujesz, że możesz potrzebować elektrolitów, skontaktuj się z lekarzem.

5. Domowy rosół na katar i gorączkę

Kubek rosołu to dawka energii dla organizmu, ale uwaga na sól
Kubek rosołu to dawka energii dla organizmu, ale uwaga na sól (Getty Images)

Brak apetytu, więc popijasz bulion? To dobry pomysł, bo olejki eteryczne w domowym rosole mogą pomóc w odblokowaniu górnych dróg oddechowych, a sama ciepła zupa to dawka energii potrzebnej organizmowi do regeneracji.

Ale uwaga! Pamiętaj, by w czasie choroby uważać na sól – jeśli lubisz mocno słony smak domowego rosołu, dodajesz do niego sos sojowy, kostki rosołowe i inne przyprawy z dodatkiem soli, rosół nie będzie on najlepszym napojem w trakcie choroby. Sól działa odwadniająco, a w dodatku może obciążać nerki.

- Sód sam w sobie powinien być w diecie, ale raczej potraw starajmy się nie dosalać. Dlaczego? Polacy spożywają tej soli za dużo, bo dodawana jest do wędlin czy pieczywa, więc mamy raczej jej nadmiar niż niedobór – przyznaje ekspertka.

- Każdy hospitalizowany pacjent z chorobą COVID-19 ma oznaczane w badaniach podstawowych stężenie sodu. Od dawna wiemy o gorszym rokowaniu pacjentów z hiponatremią (stan niedoboru sodu we krwi - przyp.red.), jak i hipernatremią (zwiększenie stężenia sodu we krwi - przyp.red.) w innych chorobach – dodaje w rozmowie z WP abcZdrowie prof. Krzysztof J. Filipiak, internista i kardiolog z WUM.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze