Trwa ładowanie...

Jak wygląda rynek produktów ekologicznych w Polsce?

Polski rynek produktów ekologicznych cały czas dynamicznie się rozwija. Rośnie również popyt na tego typu żywność. Joanna Zuchlińska, organizatorka BioBazaru, zwraca jednak uwagę na pewną istotną rzecz. - Na fali "mody ekologicznej" są też producenci, którzy nazywają swoje produkty ekologicznymi, a wcale takie nie są - mówi. Dlatego tak ważne jest dokładne czytanie etykiet na produktach i sprawdzanie, czy dana rzecz posiada odpowiedni certyfikat zgodności.

Zobacz film: "Jak wygląda rynek produktów ekologicznych w Polsce?"

Przeczytaj również:

Ekożywność to nie same zalety

Polacy coraz chętniej sięgają po ekologiczne produkty, dlatego rośnie także liczba ich producentów. Obecnie jest ich w Polsce ok. 23 tys. Zanim jednak ich produkty z atestem trafią na sklepowe półki, ich producenci muszą pokonać długą drogę.

- Wszyscy producenci ekologiczni kontrolowani są przez jednostki certyfikujące, których mamy w naszym kraju 11. Aby taka jednostka mogła rozpocząć działalność, musi uzyskać akredytację - tłumaczy Artur Siedlarek, dyrektor Biura Rolnictwa Ekologicznego i Produktów Regionalnych w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

- Tutaj wkracza Polskie Centrum Akredytacji. Udziela akredytacji jednostkom certyfikującym w obszarze rolnictwa ekologicznego - tłumaczy Hanna Tugi, kierownik Działu Akredytacji Badań i Certyfikacji Żywności w PCA.

Sprawdź też:

Gdzie kupować żywność ekologiczną?

Kontrola takich jednostek jest ważna, ponieważ w obszarze tym często dochodzi do nadużyć i wykroczeń. - Najczęściej dotyczą one znakowania produktów ekologicznych - tłumaczy Siedlarek. - Na produkcie ekologicznym powinno znajdować się unijne logo rolnictwa ekologicznego, numer jednostki certyfikującej, która kontroluje tego producenta i oznaczenie miejsca powstania produktu - dodaje.

11 produktów żywnościowych, dzięki którym twoja skóra będzie promienna
11 produktów żywnościowych, dzięki którym twoja skóra będzie promienna [11 zdjęć]

Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 łosoś wpływa korzystnie na skórę. Substancja ta redukuje...

zobacz galerię

- Konsumenci, którzy kupują produkty oznakowane jako ekologiczne mogą mieć zaufanie, że zostały wyprodukowane zgodnie ze wszystkimi wymogami rolnictwa ekologicznego - podkreśla Hanna Tugi.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.