Japońska dieta
Dieta japońska to inaczej tzw. dieta 1200 kcal oparta na japońskiej kuchni. Jak wiadomo, kuchnia japońska jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie. Dieta japońska jest dietą niskokaloryczną. Według zaleceń dietetyków można ją stosować przez tydzień, chociaż dla osiągnięcia lepszych rezultatów wagowych, tzn. w celu schudnięcia, zaleca się wydłużenie czasu stosowania diety japońskiej do dwóch-trzech tygodni. Dieta japońska jest bardzo zdrowa – obfituje bowiem w białko oraz żelazo, natomiast zawiera mało tłuszczu, w tym cholesterolu.
1. Produkty w diecie japońskiej
Dieta japońska jest w głównej mierze oparta na takich produktach spożywczych, jak ryż, produkty sojowe, np. ser tofu i pasta miso, a także ryby, owoce morza, warzywa oraz wodorosty.
W Polsce w dobrze zaopatrzonych supermarketach i sklepach spożywczych można z łatwością kupić typowo japońskie specjały. Jeśli jednak nie masz czasu na szukanie w sklepie japońskich produktów, możesz je równie dobrze zastąpić polskimi odpowiednikami.
Czytaj więcej
Japoński makaron soba możesz zastąpić makaronem razowym, zamiast ryżu do sushi zastosuj długoziarnisty ryż biały. Polski chrzan może być substytutem pasty wasabi, natomiast do zup i sosów zamiast pasty miso użyj bulionu. Fasolki azuki smakują podobnie jak czerwona fasola, więc również można je stosować w posiłkach zamiennie.
Ocet ryżowy, chętnie pity przez Japończyków, możesz zastąpić octem jabłkowym. Ma podobne działanie, tzn. usprawnia pracę przewodu pokarmowego i przemianę materii, a co za tym idzie, przyspiesza odchudzanie.
2. Dla kogo dieta japońska?
Dieta 1200 kcal z Japonii to dieta odchudzająca, szczególnie popularna wśród kobiet i im zalecana. Dlaczego? Ponieważ jest bogata w żelazo i błonnik pokarmowy – substancje niezwykle potrzebne każdej kobiecie. Jak wiadomo, panie potrzebują około 14 mg żelaza dziennie, a dieta japońska zapewnia odpowiednią ilość tego pierwiastka, dzięki czemu zapobiega anemii czy osłabieniu.
Błonnik ułatwia przesuwanie treści pokarmowej w jelitach, dlatego kobiety stosujące dietę japońską nie cierpią na zaparcia, a dodatkowo mogą wyregulować perystaltykę jelit i usprawnić pracę przewodu pokarmowego, jeśli do tej pory miały z tym problemy. Jeśli zależy ci również na poprawie samopoczucia i młodym wyglądzie, to dieta japońska jest dla ciebie. Obfituje w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia.
Dieta japońska jest odpowiednia dla kobiet, które pragną się odchudzać w okresie menopauzy. Stosowanie diety japońskiej jest jednak niewskazane w przypadku osób zagrożonych osteoporozą, kobiet karmiących piersią oraz kobiet w ciąży, a także u rosnącej młodzieży i dzieci. Jeśli dietę japońską stosują mężczyźni mało i średnio aktywni, postępują według zaleceń dostosowanych do kobiet. Mężczyźni bardzo aktywni fizycznie powinni zwiększyć spożycie posiłków o 15%.
3. Założenia diety japońskiej
Dieta japońska powinna trwać tydzień, ale aby zobaczyć bardziej wymierne rezultaty odchudzania, najkorzystniej jest ją stosować przez trzy tygodnie. Po trzech tygodniach bycia na diecie japońskiej trzeba zrobić przynajmniej miesiąc przerwy. Dzięki zastosowaniu tej diety odchudzającej w przeciągu pięciu dni można zrzucić około 0,5 kg. Dzienna dawka kalorii dostarczanych wraz z pożywieniem organizmowi wynosi 1200 kcal. W czasie prowadzenia japońskiej diety odchudzającej konieczne jest wypijanie każdego dnia 8-10 szklanek napojów niesłodzonych, a najlepiej wody mineralnej.
4. Przykładowy jadłospis diety japońskiej
Śniadanie (370 kcal): kanapki kiusiu – 3 średnie kromki pełnoziarnistego chleba, opakowanie pasztetu sojowego, ogórek konserwowy, kilka cebulek konserwowych.
Drugie śniadanie (140 kcal): opakowanie deseru waniliowego, pół szklanki malin, szklanka zielonej herbaty.
Obiad (360 kcal): zupa rybna z makaronem razowym, szklanka niesłodzonej herbaty owocowej.
Podwieczorek (80 kcal): sałatka ze szpinaku i sera tofu – 2/3 pęczka szpinaku, pół opakowania tofu, sos sojowy, ocet jabłkowy; szklanka niegazowanej wody mineralnej z cytryną.
Kolacja (250 kcal): chuda ryba lub krewetki + bób.
Śniadanie (275 kcal): omlet hotel Tokio – 1 jajko, 2 białka jaj, sos sojowy, ocet jabłkowy, 2 łyżki groszku, 2 kromki chrupkiego pieczywa, 2/3 czerwonej papryki, łyżeczka oleju sojowego; szklanka niesłodzonej zielonej herbaty.
Drugie śniadanie (100 kcal): duża gruszka, szklanka owocowej herbaty.
Obiad (380 kcal): nigiri sushi i sałatka ze szpinaku, szklanka niesłodzonej zielonej herbaty.
Podwieczorek (150 kcal): duszona dynia z soczewicą – 250 g dyni, 2 łyżki czerwonej soczewicy, bulion, sos sojowy, mała łyżeczka cukru; szklanka niegazowanej wody mineralnej.
Kolacja (260 kcal): gulasz z tofu, szklanka wody mineralnej z cytryną.