Jedz garściami. Działają jak tarcza przed rakiem
Owoce, będące bogatym źródłem wielu cennych witamin i minerałów, powinny stanowić nieodłączny element codziennej diety każdej osoby. Niektóre z nich są również źródłem antocyjanów - barwników o potwierdzonych właściwościach przeciwnowotworowych i przeciwzapalnych. Warto dowiedzieć się, w jakich owocach można je znaleźć.
1. Cenne antyoksydanty
Badania, które ukazały się na łamach prestiżowego czasopisma medycznego "Nutrition & Metabolism", potwierdziły, że pigmenty obecne w owocach o fioletowym, niebieskim i czerwonym kolorze mogą skutecznie zmniejszać ryzyko wielu poważnych chorób.
Chodzi tutaj o antocyjany, które są częścią większej grupy związków zwanych flawonoidami. Flawonoidy są znane ze swoich silnych właściwości antyoksydacyjnych, które chronią organizm przed rozwojem nowotworów. Cenne przeciwutleniacze, takie jak antocyjany, można znaleźć w wielu owocach, w tym w czarnych jagodach, jeżynach, czarnych porzeczkach i malinach.
Badania wykazały, że związki chemiczne zawarte w ciemnych owocach mogą aktywować białka JNK, które są w stanie zniszczyć aż 75 proc. komórek białaczkowych. Resweratrol, który jest obecny w jagodach, ciemnych winogronach czy truskawkach, jest skuteczny w leczeniu nowotworów płuc, piersi, prostaty, skóry i jelita grubego.
2. Odpowiednie nawyki żywieniowe
Naukowcy z University of East Anglia i Kings College w Londynie są zdania, że wystarczy wprowadzić odpowiednie nawyki żywieniowe, aby zwiększyć ilość cennych flawonoidów w codziennym jadłospisie.
Roberta Anding, rzeczniczka Amerykańskiego Towarzystwa Dietetycznego i lekarz dietetyk ze Szpitala Dziecięcego w Houston, wyjaśnia: "Barwniki, które nadają kolor produktom żywnościowym, zwalczają wolne rodniki. Dzienne spożycie owoców jagodowych może mieć znaczący wpływ na wytwarzanie markerów odpowiadających za stan zapalny w organizmie".
Badania przeprowadzone przez ekspertów z Sun Jat-sen University wykazały, że dostarczanie odpowiedniej ilości flawonoidów w ciągu dnia przez 24 tygodnie znacznie zmniejsza ilość chemokin, które uczestniczą w procesie rozwoju stanów zapalnych u osób ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu w krwiobiegu. Stąd wynika, że regularne spożywanie owoców bogatych w antocyjany zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i innych dolegliwości ze strony układu krążenia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl