Trwa ładowanie...

Jedz jak najczęściej. Ryzyko udaru od razu spada

 Katarzyna Prus
22.12.2022 14:00
Owoce pomagają w zapobieganiu udarom
Owoce pomagają w zapobieganiu udarom (Adobe Stock)

To żadna tajemnica, że owoce to źródło zdrowia i w codziennej diecie nie powinno ich zabraknąć. Naukowcy odkryli, że niektóre z nich są szczególnie korzystne w zapobieganiu udarom. Jedząc je regularnie zmniejszamy ryzyko nawet o kilkanaście procent.

spis treści

1. Te owoce zmniejszają ryzyko udaru

Dieta to jeden z głównych czynników, które mają wpływ na rozwój wielu chorób. Możemy im zapobiec lub wręcz przeciwnie - zwiększyć ryzyko zachorowania. Wszystko zależy od tego, jak się odżywiamy.

Regularne jedzenie jabłek i gruszek zmniejsza ryzyko udarom
Regularne jedzenie jabłek i gruszek zmniejsza ryzyko udarom (Getty Images)
Zobacz film: "Owoce, których nie należy jeść jesienią i zimą"

Nawyki żywieniowe są niezwykle ważne, między innymi w profilaktyce udaru mózgu. Okazuje się, że regularne spożywanie warzyw i owoców, a zwłaszcza jabłek i gruszek odgrywa w tym przypadku bardzo ważną rolę. Takie wnioski płyną z badania, które ukazało się na łamach czasopisma "Atherosclerosis".

"Badanie wykazało, że osoby spożywające najwięcej owoców i warzyw były o 13 procent mniej narażone na udar mózgu. Ci, którzy regularnie spożywali jabłka i gruszki, byli o 11 procent mniej narażeni na udar mózgu w porównaniu do tych, którzy ich nie jedli" - wskazuje dietetyk Rob Hobson.

2. Gruszki i jabłka skutecznie chronią zdrowie

W ramach badania naukowcy obserwowali blisko 75 tys. osób pod kątem nawyków żywieniowych oraz ich wpływu na zdrowie. W ciągu 10 lat wśród uczestników stwierdzono m.in. ponad 4 tys. przypadków udaru i ponad 3 tys. zawałów.

Naukowcy stwierdzili, że uczestnicy, którzy jedli najwięcej owoców i warzyw, byli najmniej narażeni na udar. Jabłka i gruszki, a także zielone warzywa liściaste okazały się najbardziej skuteczne w zapobieganiu udarom.

Jak zwraca uwagę Rob Hobson, duże znaczenie odgrywają tu m.in. flawonoidy, które znajdziemy w tych owocach. Dzięki antyoksydacyjnemu działaniu, zwalczają stany zapalne i mogą zmniejszać ryzyko poważnych chorób, w tym udaru.

W diecie, która chroni przed udarem, oprócz warzyw i owoców, nie powinno też zabraknąć:

  • ryb,
  • migdałów i nasion dyni,
  • oliwy z oliwek,
  • płatków owsianych,
  • czarnej fasoli.

W takiej profilaktyce bardzo ważne jest też ograniczenie alkoholu oraz wysokoprzetworzonej żywności bogatej w sól i cukry proste.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze