Jedz, nie żałuj sobie. Chronią przed rozwojem raka jelita grubego, zatrzymują alzheimera
Oliwki cenione są nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również liczne właściwości zdrowotne. Od wieków wykorzystywane są w medycynie naturalnej ze względu na swoje działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i antybakteryjne. Okazuje się, że zawarty w tych owocach oleokantal może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych oraz Alzheimera.
1. Prozdrowotne składniki zawarte w oliwkach
Oliwki są bogate w zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały, które przyczyniają się do poprawy funkcjonowania organizmu. W owocach pozyskiwanych z drzewa oliwnego znaleźć można między innymi kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, wykazujące korzystny wpływ na pracę serca oraz naczyń krwionośnych.
Nieduże owoce stanowią cenne źródło witamin z grupy B, które wspierają funkcjonowanie organizmu w wielu aspektach. Witaminy z grupy B pomagają utrzymać dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci, wpływają na nasz poziom energii, wykazują pozytywny wpływa na układ nerwowy.
Oliwki to źródło błonnika i licznych składników mineralnych np. fosforu, miedzi, żelaza czy potasu.
2. Przeciwbólowe działanie oliwek
W oliwkach znajdują się również antyoksydantny, takie jak bioaktywne roślinne polifenole czy witamina E. Przeciwutleniacze hamują procesy utleniania w naszym organizmie, zwalczają nadmiar wolnych rodników i chronią przed tzw. stresem oksydacyjnym.
Ważnym związkiem polifenolowym występującym w oliwkach jest oleokantal. Aldehyd ten został wynaleziony przez amerykańskiego badacza Gary’ego Beauchampa.
- Kiedy spróbowałem świeżo wyciśniętej oliwy z oliwek podczas spotkania poświęconego kuchni molekularnej, z zaskoczeniem zauważyłem, że odczucia w gardle były praktycznie identyczne do tych, które towarzyszyły mi podczas spożywania roztworu ibuprofenu – wyznał w jednym z wywiadów Beauchamp.
Specjalista zidentyfikował środek przeciwbólowy oraz przeciwzapalny w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia.
3. Przed jakimi chorobami może uchronić nas oleokantal zawarty w oliwkach?
Wyniki przeprowadzonych badań sugerują, że oleokantal może również wykazywać pewne działanie przeciwnowotworowe. W badaniach in vitro przeprowadzonych na komórkach rakowych stwierdzono, że oleokantal może hamować wzrost i rozwój niektórych chorób nowotworowych, w tym raka piersi i raka jelita grubego.
Specjalistom z Hunter College w USA udało się dowieść, że antykancerogenny związek zawarty w oliwkach i oliwie z oliwek niweluje różne rodzaje komórek nowotworowych, nie naruszając przy tym zdrowych tkanek.
Badania ekspertów z Uniwersytetu w Luizjanie, wykazało, że oleokantal może mieć korzystny wpływ na chorobę Alzheimera. Choroba Alzheimera to choroba neurodegeneracyjna, która prowadzi do stopniowej utraty funkcji poznawczych, w tym pamięci, myślenia i mowy.
Związek powoduje zakłócenie procesów gromadzenia się beta-amyloidu wpływającego na rozwój popularnej choroby neurodegeneracyjnej, a także zmienia strukturę białek neurotoksycznych.
4. Jak spożywać oliwki?
Owoce pozyskiwane z drzewa oliwnego są popularnym składnikiem kuchni śródziemnomorskiej i mogą być spożywane na wiele różnych sposobów. Można je spożywać w formie samodzielnej przekąski. Te z puszki są już gotowe do spożycia, przed podaniem warto je jednak opłukać pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli.
Oliwki warto dodawać również do sałatek warzywnych, szczególnie tych z dodatkiem sera feta, pomidorów i ogórków. Oliwki stanowią doskonały dodatek do przekąsek, takich jak hummus, baba ghanoush czy tapenada.
Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski