Jemy na potęgę. Powoli wyniszcza serce, zwiększa ryzyko groźnych chorób
Najnowsze badania jasno pokazują, co musimy zmienić w naszej diecie, by zminimalizować ryzyko chorób serca i układu krwionośnego. Eksperci apelują, by z naszej diety wyeliminować konkretne produkty.
1. Choroby serca są plagą dzisiejszych czasów
Lekarze od lat podkreślają, że choroby serca są główną przyczyną zgonów w krajach zachodnich. Jednocześnie odpowiadają one za 30 proc. zgonów na całym świecie.
Wiele czynników składa się na zwiększone ryzyko rozwoju chorób serca. Należą do nich m.in. uwarunkowania genetyczne, wiek, brak aktywności fizycznej czy stres. Jest jeszcze jeden czynnik, na który mamy ogromny wpływ. Naukowcy są zgodni, co do tego, dieta może skutecznie zapobiegać chorobom układu krwionośnego lub zwiększać ich ryzyko. W jaki sposób?
2. Dieta a choroby serca
Złe nawyki żywieniowe mogą przyczyniać się do rozwoju chorób serca. Education in Heart podkreśla, że wysokie ciśnienie krwi, przewlekłe stany zapalne, otyłość i wysoki poziom cholesterolu mogą prowadzić do chorób serca i są silnie powiązane z nieprawidłową dietą.
Do podobnych wniosków doszła organizacja American Heart Association. Opublikowali oni niedawno najbardziej aktualną listę wytycznych, które przyczynią się do utrzymania zdrowego serca.
Należy pamiętać, że każdy człowiek ma własne, indywidualne potrzeby, jednak przeprowadzone przez organizację badania mogą być przydatnym punktem wyjścia i drogowskazem mówiącym, jak powinniśmy dbać o serce.
3. Jak wygląda dieta, która wspiera zdrowe serce?
Wytyczne stworzone przez AHA mówią o tym, że możemy zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca, jeśli wyraźnie ograniczymy spożycie:
- solonej żywności,
- napojów i jedzenia z dodatkiem cukru,
- przetworzonej żywności,
- alkoholu.
Nie tylko AHA twierdzi, że zmiana diety pozytywnie może wpłynąć na zdrowie naszego układu krwionośnego. "Journal of the American College of Cardiology" podaje bardzo podobne wytyczne. W opublikowanym artykule naukowcy stwierdzają, że dieta "niskiej jakości", czyli nie tylko bogata w sól i cukier, ale także uboga w owoce i warzywa oraz produkty pełnoziarniste, zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Eksperci alarmują, że w naszym codziennym jadłospisie brakuje różnorodności i spożywane są wciąż te same produkty. W dodatku ponadto 58 proc. zachodniej diety składa się z żywności wysokoprzetworzonej, która znacząco zwiększa ryzyko nie tylko chorób serca, ale też nadwagi, otyłości, cukrzycy, nadciśnienia czy nowotworów jelita grubego.
Małgorzata Banach, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl