"Ogromny nacisk WHO". Już dziś produkt trafi do Polski
Z dniem 24 stycznia na polski rynek wkracza mąka ze świerszcza. Ten superfood trafi do takich produktów jak pieczywo, makaron, czekolady, zupy w proszku, znajdziemy je także w wielu substytutach mięsa. Niedawno komentowaliśmy rewolucyjną ustawę Komisji Europejskiej dotyczącą wprowadzenia żywności z owadów. Teraz do sprawy odniosła się posłanka Lewicy, która już wcześniej próbowała podobnych produktów żywienionych. Czy mąka ze świerszcza zrobiła na niej wrażenie?
1. Jedzenie owadów uratuje planetę i portfele?
Zgodnie z rozporządzeniem Komisji Europejskiej z dnia 3 stycznia 2023 r. na polskim rynku spożywczym już od 24 stycznia 2023 r. będziemy mogli zakupić produkty zawierające mąkę ze świerszcza domowego.
Mąkę ze świerszczy mogą od teraz zawierać:
- chleb, bułki, krakersy paluszki,
- herbatniki i batony zbożowe,
- analogi mięsa,
- produkty na bazie makaronu, pizza, produkty na bazie roślin strączkowych,
- sosy,
- czekoladowe produkty cukiernicze,
- zupy i koncentraty zup, także te w proszku,
- surowe wyroby mięsne.
- Mąka z insektów pod względem gospodarczym i ekologicznym jest bardzo dobrym krokiem. Produkcja wysokobiałkowych odżywek z owadów jest znacznie tańsza niż hodowla kur, świni czy krów - tłumaczyła w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk Agnieszka Piskała-Topczewska, założycielka Nutrition Lab.
To nadal nisza i zainteresowanie tego typu żywnością dopiero wzrasta, ale już od pewnego czasu w Polsce możemy kupić przekąski takie jak prażone owady.
2. Posłanka Żukowska komentuje jedzenie "robaków"
Do sprawy odniosła się także Anna Maria Żukowska - posłanka Lewicy. Na polskiej scenie politycznej ta partia często zabiera głos w sprawie praw zwierząt hodowlanych.
- W sumie to popieram, bo to cenne źródło białka, a je na pewno jest łatwiej pozyskać z małych zwierzątek, jeśli chodzi o ochronę klimatu, niż np. jeśli mówimy o wołowinie. Żeby wyprodukować kilogram wołowiny, trzeba zużyć strasznie duże ilości wody. Jadłam kiedyś robaki, takie chrupiące były, smażone. Nic takiego niesamowitego - odpowiada posłanka w rozmowie dla Radia ZET zapytana o to, czy popiera żywność powstającą z owadów.
Już 24 stycznia na polski rynek wkracza mąka ze świerszcza. Pięcioletnie pozwolenie na obrót tego typu produktem otrzymała firma z Wietnamu.
3. Właściwości mąki ze świerszczy
W rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk Agnieszka Piskała-Topczewska przyznała, że Światowa Organizacja Zdrowia wywiera presję na produkcję zdrowej żywności.
- Jest ogromny nacisk WHO na to, by stawiać na produkcję produktów wysokobiałkowych z insektów. Jest też duży nacisk na produkcję laboratoryjną mięsa – wg opracowań to mocno zaawansowany proces, są już wytwarzane dwa rodzaje mięsa rybiego i mięso z piersi kurczaka, które w niektórych krajach na rynku jest już testowane. Zaawansowana jest produkcja mięśnia wołowego i wieprzowego - mówiła dietetyk.
Według badań mąka ze świerszczy może być też świetnym źródłem:
- witaminy B12 i B2 oraz kwasu foliowego,
- żelaza,
- potasu,
- wapnia,
- miedzi,
- magnezu,
- selenu.
Maciej Rugała, dziennikarz Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl