Mączka chleba świętojańskiego - charakterystyka, właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie
Mączka chleba świętojańskiego (inaczej karob) jest naturalnym emulgatorem. Stosuje się go jako stabilizator w przemyśle spożywczym. Gdzie możemy znaleźć mączkę chleba świętojańskiego? Jakie ma właściwości? Czy mączka chleba świętojańskiego jest bezpieczna?
1. Co to jest mączka chleba świętojańskiego?
Mączka chleba świętojańskiego jest pozyskiwana z nasion drzewa karobowego. Inne nazwy tego drzewa z jakimi możemy się spotkać to szarańczyn strąkowy, ceratonia, czy drzewo chlebowca świętojańskiego. Występuje ono w rejonie Morza Śródziemnego i w Azji Mniejszej.
Mączka chleba świętojańskiego jest naturalnym polisacharydem pochodzącym z nasion drzewa świętojańskiego. Ma charakterystyczny smak i zapach czekolady dlatego też dość często jest stosowana zamiast kakao lub czekolady. Jest używana jako zagęstnik i stabilizator. mączka chleba świętojańskiego znajduje się w wielu produktach. Nie ma określonego dziennego limitu spożycia mączki chleba świętojańskiego.
Pomimo iż mączka chleba świętojańskiego ma swoje oznaczenie jako emulgator i jest to E410 nie ma co się jej obawiać. Spożywana w nadmiarze może jednynie powodować wzdęcia, ale nie ma przeciwwskazań do jej stosowania.
2. Właściwości mączki chleba świętojańskiego
Mączka chleba świętojańskiego jest często wykorzystywana jako zamiennik kakao. Ma niską zawartość tłuszczu. Mączka chleba świętojańskiego jest hipoalergiczna. Nie zawiera również kofeiny).
3. Wartości odżywcze
Mączka chleba świętojańskiego ma wiele substancji odżywczych. 70 % stanowią węglowodany (cukry, skrobia oraz błonnik). Pozostała część to woda, białko oraz tłuszcz.
Mączka chleba świętojańskiego zawiera takie minerały jak wapń, fosfor, potas, magnez oraz żelazo. Mączka chleba świętojańskiego jest bogata w witaminy (witamina A, witamina B1, witamina B2, witamina B3 witamina D, kwas foliowy oraz witamina E). 100 g mączki chleba świętojańskiego zawiera 222 kalorie.
4. Guma karobowa
Mączka chleba świętojańskiego czy też inaczej guma karobowa jest głównie stosowana w przemyśle spożywczym. Znalazła jednak także zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, przy produkcji papierosów, a także przy produkcji papieru.
Z owoców karobu produkuje się także sok o nazwie kaftan. Jest on wykorzystywany do produkcji syropów do konserw owocowych, a także jako dodatek do napojów alkoholowych.
Mączka chleba świętojańskiego jest wykorzystywana w przemyśle cukierniczym. Wykorzystuje się ją do produkcji takich produktów jak: lody, polewy, lukier, dżemy, galaretki, marmolady, jadalne kasztany w zalewnie.
Mączka chleba świętojańskiego jest wykorzystywana do produkcji mleka modyfikowanego dla niemowląt oraz preparatów do zagęszczania mleka, w tym pokarmu kobiecego. Mączka chleba świętojańskiego jest używana do produkcji produktów mlecznych takich jak śmietany czy jogurty, które zawierają żywe kultury bakterii.
Mączka chleba świętojańskiego jest wykorzystywana także do produkcji suplementów diety takich jak środki na odchudzanie oraz niektórych leków, głównie syropów na kaszel.
5. Ile kalorii ma mączka chleba świętojańskiego
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 103 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 222 kcal | 229 kcal |
Białko | 4,62 g | 4,76 g |
Węglowodany | 88,9 g | 91,5 g |
Cukier | 49,1 g | 50,6 g |
Błonnik | 39,8 g | 41,0 g |
Tłuszcz | 0,65 g | 0,67 g |
Tłuszcze nasycone | 0,09 g | 0,09 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,20 g | 0,20 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,22 g | 0,22 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0,20 mg | 0,21 mg |