Trwa ładowanie...

Kardiolog nie ma wątpliwości. Jedz, by mieć serce jak dzwon

 Karolina Rozmus
09.09.2024 10:08
Niepozorny dodatek do posiłku wspiera serce. Kardiolog nie ma wątpliwości
Niepozorny dodatek do posiłku wspiera serce. Kardiolog nie ma wątpliwości (Getty Images)

Choroby układu krążenia, w tym choroby serca, to główny zabójca w krajach rozwiniętych. Ryzyko rozwoju problemów z sercem można jednak zmniejszyć, dbając o dietę. Zdaniem kardiologa do codziennego menu powinien trafić jeden dodatek. W Polsce wiele osób go unika.

spis treści

1. Papryczki chili chronią serce

Dr Ameet Bakhai, kardiolog, badacz wiedzy na temat stylu życia, czynników ryzyka sercowo-naczyniowego, chorób układu krążenia i ich profilaktyki, wyjaśnia, że jedzenie papryczek chili może wspierać serce.

- Chili zawiera kapsaicynę, która działa na receptory w ciele, poprawiając przepływ krwi. Badanie wykazało, że osoby, które jadły ostre czerwone papryczki chili, miały o 12-13 procent niższy wskaźnik przedwczesnej śmierci - wyjaśnił w rozmowie z magazynem "Platinum".

Papryczki chili pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej. Początkowo były uprawiane w Meksyku i tam też stanowią ważny dodatek do codziennego menu. Ich walory doceniają mieszkańcy Afryki, Azji, krajów Pacyfiku, ale papryczki pojawiają się również w kuchni niektórych krajów europejskich.

Zobacz film: "Najgorsze produkty dla serca"

Szacuje się, że można wyodrębnić nawet ponad tysiąc gatunków papryki, od których zależy smak, kształt, wielkość, kolor, a przede wszystkim ostrość chili. Łączy je obecność kapsaicyny, wspomnianej przez dra Bakhai.

Ostre papryczki mogą chronić serce
Ostre papryczki mogą chronić serce (Pixabay)

To ona wykazuje działanie ochronne w odniesieniu do serca, ale może także wspomagać odchudzanie, bo przyspiesza metabolizm, a jednocześnie hamuje łaknienie. Co ciekawe, badania sugerują, że chili może też chronić przed nowotworami. Udowodniono bowiem jej silne przeciwzapalne i antyoksydacyjne właściwości.

2. Jak dbać o serce? Dobroczynny napój

Choroby sercowo-naczyniowe w Polsce dotykają co trzeciego Polaka. Do najczęstszych zalicza się nadciśnienie tętnicze, chorobę niedokrwienną serca czy niewydolność narządu. Wszystkim tym schorzeniom można zapobiegać albo zmniejszać ich ryzyko przez styl życia, a zatem i poprzez sposób odżywiania. W zdrowej diecie, która wspiera serce, powinny pojawić się nie tylko papryczka chili, ale również inne warzywa oraz owoce. Są źródłem błonnika, który zapobiega odkładaniu blaszki miażdżycowej, witamin i minerałów, tj. kluczowe dla serca potas oraz magnez czy antyoksydantów.

Bogata w antyoksydanty jest także m.in kawa czy herbata, która zawiera związek o nazwie tearubigina.

- Okazuje się, że picie zwykłej czarnej herbaty ma korzystny wpływ na serce i ciśnienie krwi dzięki mało znanemu, ale potężnemu związkowi o nazwie tearubigina - mówi w rozmowie z express.co.uk dr Tim Bond.

- Jej korzyści zdrowotne wynikają z działania na naczynia krwionośne, zmniejszania stanu zapalnego, rozluźniania mięśni gładkich i rozszerzania tętnic. Ciśnienie krwi jest jednym z kluczowych obszarów zdrowia, na który, jak odkryliśmy, tearubigina może wpływać - dodał.

Już wcześniejsze badania dowodziły, że codzienne picie herbaty może zmniejszać ryzyko zawału serca i innych zdarzeń sercowo-naczyniowych nawet o 35 proc. Zaledwie jedna filiżanka naparu dziennie może też zmniejszać ryzyko wapnienia tętnic sercowych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze