Kiełki fasoli mung – właściwości, przyrządzanie i hodowanie
Kiełki fasoli mung to młode pędy, które wypuszczają nasiona rośliny w ciągu kilku pierwszych dni wzrostu. Są smaczne i bardzo zdrowe, stąd wykorzystuje się je nie tylko w kuchni azjatyckiej, ale również wegetariańskiej i wegańskiej. To źródło wielu cennych składników, takich jak witaminy, minerały, białko czy antyoksydanty. Jak je hodować i jeść?
1. Co to są kiełki fasoli mung?
Kiełki fasoli mung, czyli młode korzonki warzywa, są najpopularniejszymi kiełkami na świecie. To młode pędy wypuszczone z nasion fasoli mung, czyli złotej fasoli. W Polsce nazywane są także kiełkami sojowymi.
Fasolka mung (fasola złota, Vigna radiata) to gatunek rośliny z rodziny bobowatych pochodzący z Indii. Uprawia się ją w Azji Południowej, Malezji i Chinach. Jest jednoroczna, dorasta do 120 cm wysokości.
Kiełki, czyli rośliny we wczesnej fazie wzrostu, otrzymuje się z nasion niektórych gatunków roślin: zbóż, ziół i warzyw. Do celów spożywczych najczęściej używa się nasion fasoli mung, ale i brokułu, ciecierzycy, grochu, rzodkiewki, kukurydzy, lucerny, pszenicy, słonecznika, soczewicy czy soi.
Młode pędy są źródłem łatwo przyswajalnych składników odżywczych wytwarzanych podczas procesu kiełkowania: białek, tłuszczów, witamin i związków mineralnych. Co interesujące ich ilość jest większa niż w pełni wykształconych częściach jadalnych roślin. To prozdrowotny produkt spożywczy oraz ważny i cenny składnik diety.
Zobacz także:
2. Właściwości kiełków fasoli mung
Kiełki fasoli mung cechuje i wyróżnia wysoka gęstość odżywcza. To źródło łatwo przyswajalnych aminokwasów, antyoksydantów i błonnika, a także witamin i mikroelementów takich jak:
- witamina A,
- witaminy z grupy B: B1, B2, B3 i B6,
- witamina C,
- witamina E,
- witamina K,
- kwas foliowy,
- wapń,
- żelazo,
- potas),
- magnez,
- mangan,
- miedź,
- fosfor.
Kiełki fasoli mung mają dobroczynny wpływ na zdrowie, ponieważ:
- mają pozytywny wpływ na odporność organizmu, działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo,
- mogą obniżać ciśnienie krwi,
- mogą obniżać poziom cukru we krwi,
- obniżają one poziom cholesterolu, pochłaniają nadmiar LDL, pomagają regenerować uszkodzone naczynia krwionośne, pomagają chronić się przed chorobami serca,
- łagodzą ból menstruacyjny i dolegliwości zespołu napięcia przedmiesiączkowego oraz menopauzy, wspierają proces przywracania równowagi hormonalnej,
- mają działanie odkażające, pomagają w usuwaniu wolnych rodników, hamują stres oksydacyjny, chronią DNA komórek przed uszkodzeniem i mutacjami, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Ma to związek z tym, że są ważnym źródłem antyoksydantów,
3. Jak wyhodować kiełki fasoli mung?
Kiełki fasoli mung można kupić w wielu sklepach (zarówno świeże, jak i zakonserwowane) lub wyhodować je samodzielnie w domu. Wystarczy kupić nasiona do kiełkowania. Następnie należy je moczyć w wodzie o temperaturze pokojowej od 8 do 12 godzin. Po tym czasie należy je wypłukać i umieścić w naczyniu do kiełkowania. Może to być:
- kiełkownica,
- duży słoik przykryty gazą,
- specjalny woreczek przeznaczony do kiełkowania.
Kiełki fasoli mung wyrastają w ciągu 2–5 dni. Należy jednak pamiętać, by w tym czasie je płukać 2–3 razy dziennie. Ta prosta czynność zapobiega rozwojowi patogenów: grzybów i pleśni (o ich rozwoju może świadczyć pojawienie się białego nalotu lub czarnych kropek na kiełkach). Średnia wysokość dojrzałych kiełków wynosi 3-4 cm.
Zbierając je, można pozbyć się z nich zielonych osłonek. Wystarczy zanurzyć kiełki w misce napełnionej wodą i lekko nią poruszać. Łuski jako lżejsze wypłyną na powierzchnię. Po zebraniu kiełki fasoli można przechowywać w lodówce do tygodnia. Warto je raz dziennie przepłukać, wówczas dłużej zachowują jędrność i świeżość.
4. Jak przyrządzić kiełki fasoli mung?
Kiełki fasoli mung są często i chętnie wykorzystywane w potrawach kuchni azjatyckiej. Ze względu na wysoką zawartość białka są także ważnym elementem kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.
Spożywa się je zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej (duszenie, gotowanie). W smaku są dość intensywne, słodkie, z nutą goryczy. Doskonale smakują na kanapkach, w surówkach i sałatkach czy w sajgonkach. Można je także dodawać do past warzywnych.
Podduszone kiełki fasoli mung wzbogacają smak curry oraz wielu innych potraw, zarówno warzywnych, jak i z mięsem. Sprawdza się tak w zestawieniach i daniach orientalnych, takich jak pad thai czy zupa pho, jak i rodzimych wariacjach. To także wdzięczna dekoracja wielu potraw. W krajach Dalekiego Wschodu z fasoli mung wytwarza się również makaron (ang. „bean thread vermicelli”, „cellophane noodles”), nazywany sojowym.