Trwa ładowanie...

Majeranek – wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni, właściwości lecznicze, olej, napar

Majeranek to jedna z najbardziej znanych przypraw, dodawaną najczęściej do dań ciężkostrawnych. Mylony jest często z oregano – obydwa zioła wywodzą się z tej samej rodziny. Majeranek to jednak nie tylko przyprawa, ale też sposób na wiele dolegliwości.

Zobacz film: "Majeranek i pietruszka - królowie polskich przypraw"

spis treści

1. Wartości odżywcze majeranku

Majeranek, choć pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, uprawiany jest w wielu zakątkach świata. Stosować go można na wiele sposobów – całe lub rozdrobnione liście świeże lub suszone. W 100 gramach majeranku jest 271 kalorii.

Przyprawa ta zawiera witaminy (m.in. C, czyli kwas askorbinowy, B, A, K), minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas).

2. Świeży majeranek

Majeranek świeży powinno dodawać się pod koniec gotowania, aby zachował swój delikatny smak. Inaczej jest jednak z przyprawą suszoną – ze względu na to, że ma mocniejszy aromat można dodać ją na początku przyrządzania potrawy.

Warto też pamiętać, że majeranek suszony dodajemy w mniejszej ilości niż świeżego. Do jakich dań najlepiej pasuje majeranek? Zazwyczaj dodaje się go do potraw ciężkostrawnych (z fasoli, grochu, ziemniaków, do dań mięsnych, np. z wieprzowiny czy baraniny).

Majeranek ma zastosowanie w kuchni niemieckiej (do różnego rodzaju kiełbas), francuskiej (do dań z wieprzowiny, jagnięciny, ryb), włoskiej (do sosów pomidorowych, pizzy), amerykańskiej (do drobiu, pasztetów, serów).

3. Właściwości lecznicze majeranku

Majeranek wykorzystywany jest w medycynie naturalnej) ze względu na swoje liczne właściwości prozdrowotne. Stosuje się go na katar) – do udrożnienia nosa zalecana jest maść z majeranku, którą można kupić w aptece lub zrobić samemu (mieszamy suszony i maść ochronną z witaminą A w proporcji 1:1; po 2 godzinach maść jest gotowa do użycia).

Można stosować też inhalacje z majeranku. Przyprawę tę w postaci naparu można stosować na kaszel, a w postaci płukanki na bolące gardło.

Napar z majeranku pomoże też przy mdłościach w ciąży. Kolejnym zastosowaniem majeranku jest łagodzenie problemów trawiennych, hamowanie biegunek, regulacja przemiany materii.

4. Olej z majeranku

Leczniczymi właściwościami charakteryzuje się też olej z majeranku. Jest on wykorzystywany w aromaterapii, używany jest m.in. do kąpieli czy inhalacji. Olejek ten wykazuje też działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwtrądzikowe, a nawet… odstraszające owady).

Zobacz także:

5. Napar majerankowy

Aby przygotować napar z majeranku, który pomoże ci przy kaszlu, będziesz oprócz przyprawy potrzebować miodu i wody. Jedną łyżkę suszonego majeranku zalej szklanką wrzącej wody i na około 15 minut zostaw pod przykryciem do zaparzenia. Po przestygnięciu przecedź napar, dodaj do niego miód. Wymieszaj. Taki napar pij 2-3 razy dziennie.

6. Ile kalorii ma suszony majeranek?

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 1 g (1 łyżeczka)
Wartość energetyczna 271 kcal 1,63 kcal
Białko 12,66 g 0,08 g
Węglowodany 60,6 g 0,36 g
Cukier 4,09 g 0,03 g
Błonnik 40,3 g 0,24 g
Tłuszcz 7,04 g 0,04 g
Tłuszcze nasycone 0,53 g 0,00 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,94 g 0,01 g
Tłuszcze wielonienasycone 4,41 g 0,03 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 51,4 mg 0,31 mg
Majeranek – wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni, właściwości lecznicze, olej, napar
Majeranek – wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni, właściwości lecznicze, olej, napar (Shutterstock)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.