Trwa ładowanie...

Królowa egzotycznych nalewek. Zbija cukier, cholesterol, pomaga na obolałe stawy

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 28.11.2022 22:28
Nalewka wspiera odporność i łagodzi dolegliwości bólowe
Nalewka wspiera odporność i łagodzi dolegliwości bólowe (Getty Images)

Nalewka z imbiru świetnie sprawdzi się w sezonie jesienno-zimowym, a wszystko za sprawą głównego składnika, który działa przeciwzapalnie, antybakteryjne i przeciwwirusowo, a to nie koniec jej zalet. Mikstura zdrowotna będzie pomocna także przy wymiotach, dolegliwościach trawiennych, a nawet przy problemach z cukrem i złym cholesterolem.

spis treści

1. Imbir na infekcje, problemy trawienne i bóle stawów

Imbir (Zingiber officinale) swój wyjątkowy zapach i charakterystyczny smak zawdzięcza głównie olejkom eterycznym. Są to m.in. seskwiterpen zingiberen, gingerol, shogaol i zingeron, których duża dawka znajduje się w świeżym kłączu. Badania potwierdzają, że zwłaszcza dwa z nich – gingerol i shogaol – mają silne działanie przeciwzapalne.

Imbir ma wiele cennych dla zdrowia właściwości
Imbir ma wiele cennych dla zdrowia właściwości (Pixabay)
Zobacz film: "Imbir na przeziębienie"

Imbir jest nieodzowny w sezonie infekcyjnym, bo zwalcza różne patogeny. Do tego imbirówka wspiera odporność, ale też łagodzi dolegliwości związane z infekcjami górnych dróg oddechowych. Może się okazać skuteczna w łagodzeniu bólów menstruacyjnych, bólów stawów czy bólów brzucha w infekcjach przewodu pokarmowego. Wszystko dzięki temu, że imbir wykazuje działanie podobne do aspiryny.

Łagodzi zgagę, działa przeciwwymiotnie, niweluje wzdęcia i inne objawy niestrawności. Poza tym według badań to azjatyckie kłącze może pozytywnie wpływać na gospodarkę węglowodanową organizmu, regulując poziom glukozy oraz insuliny. Naukowcy potwierdzają również, że imbir obniża poziom złego cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejsza ryzykorozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

W imbirze znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę C oraz potas, magnez, cynk i żelazo.

2. Nalewka z imbiru krok po kroku

Nalewka jest mocna i intensywna w smaku. Zdecydowanie nie powinna być spożywana przez osoby z chorobą wrzodową, ostrożność powinny zachować także osoby z zaburzeniami krzepnięcia krwi.

Składniki:

  • 500 g kłączy świeżego imbiru,
  • 1 l spirytusu lub wódki,
  • 500 ml miodu,
  • 1 kg ekologicznych cytryn.
  • Imbir należy dokładnie obrać, a następnie pokroić na bardzo cienkie plasterki.
  • Cytryny sparzyć, zetrzeć ich skórkę na tarce. Miąższ owoców pozbawić gorzkich, białych błonek.
  • Plasterki imbiru, skórkę oraz miąższ z cytryn przełożyć do suchego, wyparzonego słoja, a następnie zalać spirytusem.
  • Słój przykryć i odstawić na cztery do sześciu tygodni w chłodne i ciemne miejsce.
  • Po upływie tego czasu ekstrakt przecedzić przez gazę, dodać do niego miód oraz opcjonalnie dodatki smakowe, takie jak ziarenka wanilii, cynamon czy anyż.
  • Dokładnie wymieszać, przelać imbirówkę do butelek i odstawić ponownie – tym razem na dwa tygodnie. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze