6 z 10Kiełbaski surowe cienkie Czas na Grill
A co z kiełbaskami surowymi? Takie również nadają się na grilla. Przed ich zakupem należy oczywiście sprawdzić zawartość mięsa oraz kaloryczność. Warto przyjrzeć się także barwie produktu.
Na podstawie koloru już na pierwszy rzut oka możemy stwierdzić, czy jest naturalny. Intensywnie różowy oznacza, że do jego wytworzenia użyto środków konserwujących - mówi Kołodziejska.
Podczas grillowania kiełbasa surowa nabierze lekko szarego koloru. - Jest to naturalny kolor gotowanego mięsa wieprzowego i nie należy się tego obawiać. Poza tym świadczy o tym, że do mięsa nie została dodana zawrotna ilość soli peklujących - wyjaśnia dietetyk.
Czy produkt marki Czas na Grill ma dobry skład? Choć zawartość mięsa nie jest bardzo duża, to jednak lista składników jest dość krótka. Minusem są jednak dwutlenek siarki i siarczyny. - Ich nadmiar może powodować nudności, wymioty i ból głowy. U astmatyków mogą pojawić się problemy z oddychaniem. Niektóre osoby mogą mieć również alergię na te związki. Dwutlenek siarki obniża przyswajanie witaminy B1 - wylicza Kołodziejska.
Zobacz także: Ile kalorii ma jajko?