7 z 10Kiełbaski ekstra doprawione firmy Olewnik
Niewielka zawartość mięsa (77 proc.) i dość duża ilość wypełniaczy. Tak krótko można podsumować skład kiełbasek firmy Olewnik.
- Im więcej dodatków do żywności w produkcie, tym jest on gorszej jakości. Ma mniejszą ilość substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych. Tak naprawdę jemy wypełniacze z barwnikami i aromatami, które dostarczają dużej ilości kalorii. Takie jedzenie wcześniej czy później odbije się negatywnie na zdrowiu - mówi Emilia Kołodziejska.
Dietetyk zwraca uwagę na obecność maltodekstryny w tym produkcie. To substancja, która poprawia konsystencję i smak oraz przedłuża świeżość. Ma wysoki indeks glikemiczny, więc odradza się ją osobom chorującym na cukrzycę typu 2 i insulinooporność. Jej wpływ na zdrowie jest porównywalny z białym cukrem - tłumaczy ekspertka.
Maltodekstryna może więc zwiększać ryzyko otyłości oraz chorób układu sercowo-naczyniowego.
Zobacz także: Czym zastąpić białe pieczywo w diecie?