Kukurydza z grilla - przepis i przygotowanie, wartości odżywcze
Kukurydza z grilla, ze względu na wartości odżywcze oraz niską zawartość tłuszczu, może być elementem zdrowej diety. Ważne jednak jest, by nie sięgać po nią zbyt często, a i przygotowywać ją w odpowiedni sposób. Jakie wartości odżywcze cechują to smaczne zboże? Jak je grillować, by było nie tylko pyszne, ale i korzystne dla zdrowia?
1. Czy kukurydza z grilla jest zdrowa?
Kukurydza z grilla gazowego czy węglowego jest doskonałą przekąską, ale i dodatkiem do posiłków. Można ją podawać z takimi produktami jak mięso (np. steki, kurczak czy ryby), grzanki i bagietki, ale i masło czosnkowe czy ziołowe, miód czy syrop klonowy, ser i chili oraz sosy. Można również usunąć ziarna z jej kolb i użyć je do przygotowania sałatki, salsy lub dipu.
Kolba kukurydzy z grilla może być zdrowym dodatkiem do zbilansowanej diety, jeśli jest spożywana z umiarem, ale i przygotowana w odpowiedni sposób. Trzeba pamiętać, że dodatki, takie jak masło oraz ser czy tłuste sosy mogą zwiększyć jej wartość kaloryczną i zawartość tłuszczu.
To dlatego, dbając o jej wartość energetyczną, należy sięgać po zdrowszą alternatywę masła, czyli oliwę z oliwek, także różne przyprawy ziołowe czy sok z cytryny.
2. Grillowana kukurydza - wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne
Choć istnieje różnych odmian kukurydzy, a jej wartości odżywcze mogą się nieznacznie różnić także w zależności od sposobu jej przygotowania, to przyjmuje się, że kukurydza stanowi dobre źródło błonnika, witamin z grupy B (B1, B5, B6, B9), witaminy C, witaminy E i witaminy K oraz minerałów, takich jak magnez, fosfor i potas.
Obecne są w niej także przeciwutleniacze, takie jak luteina i zeaksantyna, które są ważne dla zdrowia oczu (mogą pomóc zapobiegać uszkodzeniom spowodowanym przez wolne rodniki).
Dzięki temu kukurydza może nie tylko dostarczać cennych składników odżywczych, ale i wspierać układ pokarmowy, pomagać kontrolować poziom cukru we krwi przez zwolnienie tempa trawienia węglowodanów, wspomagać funkcje kognitywne i zdrowie psychiczne.
Kukurydza z grilla – kalorie
Czy kukurydza jest kaloryczna? Porcja 100 g kukurydzy świeżej czy grillowanej (bez dodatków) dostarcza około organizmowi około 86 oraz 19 g węglowodanów, 3 g białka, 2 g błonnika i około 1 g tłuszczów.
Kaloryczność grillowanej kukurydzy zależy jednak od wielu czynników, takich jak wielkość kolby, ilość i rodzaj użytego masła oraz sposób przygotowania.
Warto pamiętać, że:
- po usunięciu części niejadalnych kolba kukurydzy waży w przybliżeniu 180 g i ma około 207 kcal,
- jej zawartość kaloryczną zwiększa obecność różnych dodatków. Na przykład łyżeczka masła, to jest około 5 g, do dodatkowe 35 kalorii. Tym sposobem grillowana kolba kukurydzy z masłem może dostarczać około 240 kcal.
3. Jak przygotować kukurydzę z grilla?
Jak przygotować kukurydzę na grillu, aby była słodka i chrupiąca? Można to zrobić na trzy sposoby. Najpopularniejsza jest:
- kukurydza z grilla w folii aluminiowej. To tak naprawdę gotowana kukurydza z grilla przyprawiona solą i pieprzem, zawinięta w folię wraz z masłem. Taką kukurydzę najpierw gotuje się przez 10 minut, a następnie grilluje się przez kolejne 8-10 minut,
- kukurydza z grilla z masłem ułożona bezpośrednio na ruszcie. Taka kukurydza także powinna być wstępnie gotowana (przez 10 minut) i położona na rozgrzanym grillu. Trzeba ją często obracać, by się nie przypaliła. Masło oraz przyprawy dodaje się dopiero po zdjęciu z rusztu,
- kukurydza grillowana w liściach (bez gotowania, choć wymagane jest moczenie kolby w wodzie przez pół godziny).
4. Kukurydza z grilla w liściach - przepis
Aby przygotować kukurydzę z grilla bez wstępnego gotowania, potrzebne są świeże kolby kukurydzy, masło lub oliwa z oliwek oraz proste przyprawy, takie jak sól i pieprz, opcjonalnie czosnek czy papryka wędzona.
Oczyść kolby kukurydzy, czyli zdejmij łupiny z kolb, usuń włókna, ale nie odrywaj liści. Trzeba je jedynie delikatnie odsunąć, aby umożliwić opłukanie kukurydzy. Kukurydzę możesz też moczyć w wodzie przez pół godziny, ale nie jest to konieczne.
Posmaruj kukurydzę oliwą z oliwek oraz przypraw solą i pieprzem. Umieść ją na grillu i opiekaj przez 20 minut, obracając dotąd, aż stanie się lekko zrumieniona i miękka. Jej liście się nieco przypalą (nie szkodzi), ale jej ziarna staną smaczne i miękkie.
Gdy kukurydza jest gotowa, możesz posmarować ją masłem czosnkowym lub klasycznym, polać oliwą z oliwek i posypać świeżymi ziołami lub startym serem. Eksperymentuj z różnymi smakami, modyfikuj przepisy. To pozwoli znaleźć ulubiony i dostosować danie do swoich upodobań kulinarnych.