Lawenda lekarska - charakterystyka, właściwości lecznicze, gdzie kupić
Lawenda lekarska, zwana wąskolistną to niezwykle wyrazista i piękna krzewinka pochodząca z rejonów basenu Morza Śródziemnego. Ceniona jest za swoje walory smakowe i lecznicze. W jej składzie znaleźć można m.in. garbniki, trójterpeny oraz kumarynę. Na co pomaga napar z lawendy wąskolistnej? Do jakich potraw warto dodać lawendę?
1. Charakterystyka lawendy lekarskiej
Lawenda lekarska, znana również jako lawenda wąskolistna, bławatka lub czyszczecz posiada nie tylko intensywny aromat, ale również liczne właściwości lecznicze. Pierwotnie, roślina ta uprawiana była w krajach basenu Morza Śródziemnego. Aktualnie, pola pełne tego niedużego półkrzewu spotkać można również w Polsce.
Lawenda wyposażona jest w ciemnozielone liście, a także zdrewniałe u podstawy łodygi. W zależności od odmiany, jej kwiatostany mogą przybierać barwę fioletową, niebieską, różową bądź białą.
Kwitnienie bławatki przypada na okres od czerwca do sierpnia. W kwiatach lawendy wąskolistnej znaleźć można między innymi:
- garbniki,
- trójterpeny,
- kumarynę,
- fitosterole,
- antocyjany,
- minerały oraz kwasy organiczne.
Najcenniejszą substancją zawartą w roślinie jest eteryczny olejek lawendowy.
2. Właściwości lecznicze lawendy lekarskiej
Lawenda lekarska słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Działa antyseptycznie, przeciwbakteryjnie, nawilżająca, regenerująco, tonizująco. Wspomaga gojenie ran oraz podrażnień.
Stosowana w formie wcierki przeciwdziała wypadaniu włosów. Kosmetyki z lawendą wspomagają regenerację naskórka, pomagają pozbyć się problemów skórnych np. trądziku pospolitego.
3. Na co pomaga napar z lawendy wąskolistnej?
Napar z lawendy wąskolistnej stanowi doskonałe remedium na problemy układu pokarmowego. Picie tej prozdrowotnej mikstury polecane jest osobom zmagającym się z zaparciami, dolegliwościami bólowymi brzucha, zatwardzeniem.
Substancje występujące w bławatce hamują aktywność szkodliwych drobnoustrojów, poprawiają funkcjonowanie mikrobioty jelitowej, przeciwdziałają rozwojowi chorób układu pokarmowego. Płukanie gardła naparem z lawendy to również naturalne lekarstwo na problemy dotyczące górnych dróg oddechowych. Lawenda działa przeciwzapalnie, antyseptycznie.
Zwalcza ból gardła i ułatwia oddychanie. Przeciwbólowe działanie napoju można wykorzystać również na:
- dolegliwości menstruacyjne,
- migrenę,
- bóle reumatyczne,
- stan zapalny zatok,
- katar.
4. Jak wykorzystać lawendę lekarską w kuchni?
Lawenda lekarska to nie tylko surowiec leczniczy i kosmetyczny. Z powodzeniem można wykorzystać ją również w kuchni. Roślina doskonale komponuje się z rybami, mięsem drobiowym, owocami morza. Poprawia smak i aromat pieczonych ziemniaków, dressingów oraz sałatek.
5. Gdzie kupić lawendę lekarską?
Lawenda lekarska, wąskolistna jest dostępna w sprzedaży stacjonarnej i internetowej. O świeżą roślinę warto zapytać w sklepach ze zdrową żywnością czy delikatesach oferujących produkty wysokiej jakości. Nasiona lawendy zakupić można zarówno stacjonarnie, jak i na aukcjach internetowych.
6. Kiedy siać lawendę lekarską?
Lawendę lekarską najlepiej siać wprost do gruntu jesienią, na przykład we wrześniu lub w październiku. By cały proces wzrostu rośliny przebiegał poprawnie, nasiona bławatki trzeba umieścić na głębokości 1, maksymalnie 1,5 centrymetra. Wysiana w ogrodzie lawenda może przemarzać, dlatego warto zabezpieczyć ją specjalną włókniną. Odpowiedni materiał uchroni roślinę przed niekorzystnymi warunkami środowiska.