Trwa ładowanie...

Szałwia muszkatołowa - skład, dawkowanie, sposób użycia i właściwości

 Paula Jakubasik
30.11.2022 15:56
Szałwia muszkatołowa ma pozytywny wpływ na stan zdrowia i samopoczucie.
Szałwia muszkatołowa ma pozytywny wpływ na stan zdrowia i samopoczucie. (Adobe Stock)

Szałwia muszkatołowa to roślina o małych różowych, lawendowych lub białych kwiatach. Ma wyrazisty aromat i wiele cennych właściwości prozdrowotnych, które doceniają zwolennicy medycyny naturalnej. Szałwia jest stosowana w kuchni, lecznictwie, aromaterapii i przemyśle kosmetycznym. Jak stosować szałwię muszkatołową?

spis treści

1. Co to jest szałwia muszkatołowa?

Szałwia muszkatołowa to roślina zielna z rodziny jasnotowatych, pochodzi z północnej części basenu Morza Śródziemnego, ale obecnie rośnie na terenie Europy Południowej i Środkowej, poprzez Azję i Pakistan.

Szałwia jest najczęściej spotykana nad wodą, na wzgórzach, a także w lasach liściastych i iglastych. Roślina ma wyjątkowy aromat, jest hodowana w celach leczniczych, ozdobnych i przyprawowych.

Zobacz film: "Urządzamy domowy zielnik"

Osiąga około 1 metr wysokości, ma niewielkie lawendowe, różowe lub białe kwiaty, jest pokryta gruczołami, które wytwarzają olejek eteryczny o ziemisto-kwiatowym aromacie, który cieszy się ogromną popularnością w medycynie naturalnej i aromaterapii.

2. Skład szałwii muszkatołowej

Składniki odpowiedzialne za działanie szałwii muszkatołowej znajdują się przede wszystkim w olejku eterycznym, w skład którego wchodzi: cedren, nerolidol, linalol, tujon, borneol, cymen, mircen oraz sklareol. Roślina zawiera również:

3. Dawkowanie i sposób użycia szałwii muszkatołowej

Szałwia muszkatołowa ma wspaniały aromat, który wzbogaca wiele różnych dań. Przyprawę warto dodawać do sosów, zup, potraw mięsnych i pieczonych warzyw, należy jednak używać ją w niewielkich ilościach, by nie nadała daniu goryczy. Roślina świetnie pasuje do mięty, majeranku, natki pietruszki, oregano i bazylii, może służyć również do aromatyzowania alkoholi.

Można przygotować herbatę z szałwii, korzystając z ziela ciętego lub mielonego. W pierwszym przypadku wystarczy zalać 1-2 łyżeczki ziela szklanką wrzątku i parzyć przez kwadrans pod przykryciem.

Natomiast ziele mielone dawkujemy po pół łyżeczki, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do zaparzenia, pijemy razem z drobinkami 1-3 razy dziennie. Do pobudzenia apetytu napar z szałwii muszkatołowej pijemy pół godziny przed posiłkiem, w innych przypadkach w przerwach między posiłkami, płyn można stosować także jako płukankę do gardła.

Olejek z szałwii muszkatołowej nadaje się do inhalacji, stosowany jest też do past do zębów, win czy perfum. Suszone liście i kwiaty można dodawać do potraw i soków, pamiętając, by nie użyć więcej niż 1 łyżeczki suszu.

Z szałwii produkowana jest też nalewka do płukania jamy ustnej.

4. Właściwości szałwii muszkatołowej

Szałwia muszkatołowa to niezwykle cenna roślina, która ma niezwykle pozytywny wpływ na stan zdrowia i samopoczucie:

  • pozytywnie wpływa na trawienie,
  • zwiększa apetyt,
  • łagodzi objawy menstruacji i menopauzy,
  • ma korzystny wpływ na kobiecą gospodarkę hormonalną,
  • działa wykrztuśnie i ułatwia oddychanie,
  • wspiera układ nerwowy: poprawia nastrój, uspokaja i relaksuje,
  • spowalnia starzenie się organizmu,
  • ma właściwości przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, antyskurczowe i antyseptyczne,
  • zmniejsza potliwość,
  • przeciwdziała rozwojowi bakterii i grzybów,
  • wspomaga leczenie zapalenia gardła i anginy, biegunki i infekcji dróg oddechowych,
  • pozytywnie wpływa na stan nerek, żołądka i układu moczowego,
  • zmniejsza ilość mleka u matek odstawiających dziecko od piersi,
  • leczy pleśniawki, trudno gojące się rany i redukuje krwawienie dziąseł.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze