Lekarz odradza taką kawę. Nie chroni tętnic, podnosi poziom cukru we krwi
Jeśli chcemy w pełni korzystać z antyoksydacyjnych właściwości kawy, warto wziąć pod uwagę to, co do niej dodajemy. Amerykański lekarz wskazuje, że wlewając mleko, możemy zmniejszyć prozdrowotne działanie nawet o połowę.
1. Kawa z mlekiem to nie jest dobre połączenie
Wiele badań naukowych wskazuje, że picie kawy niesie za sobą korzyści dla zdrowia. Pijąc umiarkowane ilości kawy (do 4 filiżanek dziennie) możemy m.in. zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2, otyłości czy nadciśnienia, co może się też przekładać na niższe ryzyko przedwczesnej śmierci.
Nie każdy lubi jednak tradycyjną "małą czarną" i woli łagodzić jej smak mlekiem. Tymczasem naukowcy podkreślają, że to może istotnie wpływać na pozytywne działanie kawy, a wręcz je niweczyć.
Dr Michael Greger, amerykański lekarz i ekspert w dziedzinie żywienia wyjaśnia, że taki dodatek do kawy może neutralizować działanie ochronne dla tętnic, bo białko mleka wiąże kluczowe w tym procesie składniki odżywcze.
Ekspert wskazuje, że gorzka czekolada (co najmniej 70 proc. zawartości kakao), która zawiera wiele fitoskładników (naturalne składniki zawarte w produktach roślinnych, które chronią przed wolnymi rodnikami), już w ciągu godziny od spożycia pozytywnie wpływa na poziom przeciwutleniaczy we krwi.
Tymczasem takiego efektu nie ma w przypadku czekolady mlecznej (około 20 proc. zawartości kakao). Jeśli zjemy gorzką czekoladę ze szklanką mleka, działanie przeciwutleniające zmniejszy się o około połowę.
Analogiczny efekt dotyczy dodatku mleka do kawy. Im więcej mleka, tym mniejsze działanie przeciwutleniające kawy we krwi, a spadek może sięgać nawet 50 proc. Przy czym spadek działania przeciwutleniającego dotyczy nawet małych ilości mleka.
2. Dodaj zamiast mleka
Dlatego, by w pełni korzystać z prozdrowotnych właściwości kawy, warto zrezygnować z mleka krowiego, które możemy z powodzeniem zastąpić napojem roślinnym.
Dr Greger wskazuje, że badania naukowe potwierdziły, że choć napój sojowy wiąże składniki odżywcze, to większość z nich jest wchłaniana przez organizm. Dotyczy to także innych produktów roślinnych, w tym napoju owsianego, czy migdałowego.
Szymon Suwała, endokrynolog i promotor wiedzy medycznej w rozmowie z WP abcZdrowie podkreślał, że o dodatkach do kawy można powiedzieć jedno – "wszystko z umiarem", przypominając jednak, że mleko przez wysoką zawartość laktozy wykazuje potencjał hiperglikemiczny.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl