Lepsze niż kawa. Pij, by zbić wysoki cholesterol
Badania opublikowane w czasopiśmie "Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases" sugerują, że walka ze złym cholesterolem może być bardzo przyjemna. Naukowcy wykazali wyraźny spadek poziomu złego cholesterolu u osób, które przez kilka tygodni regularnie wypijały gorące kakao.
1. Korzystne dla układu sercowo-naczyniowego
Tzw. zły cholesterol (LDL), czyli lipoproteiny transportują cholesterol z wątroby do komórek ciała. Zbyt wysoki poziom złego cholesterolu powoduje, że odkłada się blaszka miażdżycowa, a w konsekwencji może dojść do rozwoju m.in. dławicy piersiowej, zawału mięśnia sercowego, udaru mózgu i krytycznego niedokrwienia kończyn.
Prawidłowe stężenie cholesterolu LDL dla osób zdrowych nie powinno przekraczać 100-115 mg/dl. Eksperci wyraźnie podkreślają, że zbyt wysoki poziom może być bardzo groźny dla organizmu, dlatego wymaga leczenia farmakologicznego. Kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu odgrywają niskotłuszczowa dieta i ruch. Dzięki zmianie stylu życia jesteśmy w stanie obniżyć poziom LDL cholesterolu nawet o 20-25 proc.
2. Gorące kakao pomoże przy wysokim cholesterolu
Badania opublikowane w czasopiśmie "Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases" wykazały, że regularne picie gorącego kakao może pomóc w utrzymywaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Naukowcy przeprowadzili eksperyment obejmujący 42 kobiet i mężczyzn z wysokim ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.
Uczestnicy codziennie, przez cztery tygodnie wypijali ciepły napój przygotowany z 40 gramów kakao i 500 ml odtłuszczonego mleka lub zwykłego mleka. Po miesiącu naukowcy porównali wyniki badań osób biorących udział w badaniu, ze szczególnym uwzględnieniem poziomu cholesterolu Okazało się, że regularne picie kakao wpłynęło na obniżenie poziomu złego cholesterolu. Co więcej, u niektórych uczestników badania podniósł się też poziom tzw. dobrego cholesterolu.
Zdaniem autorów pracy, kakao ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy głównie ze względu na zawarte w ziarnach kakaowca antyoksydanty. Obecna w ziarnach epikatechina (flawonoid) – poprawia ukrwienie mózgu i krążenie krwi w całym organizmie. Na ciśnienie tętnicze i układ nerwowy korzystnie wpływa też obecny w nich potas.
"Brak przeciwutleniaczy w diecie może zwiększać ryzyko chorób serca, raka, cukrzycy typu 2 i innych chorób przewlekłych, dlatego ważne jest spożywanie pokarmów, które je zawierają" - podkreślają autorzy pracy.
Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Źródło: WP.pl