Trwa ładowanie...

Zawiera więcej probiotyków od jogurtu. Hamuje wzrost komórek rakowych

 Agnieszka Gotówka
09.06.2024 19:45
Kupujemy go rzadko, a jest tani i zdrowy od jogurtu
Kupujemy go rzadko, a jest tani i zdrowy od jogurtu (Getty Images)

Kefir, bo o nim mowa, zawiera więcej probiotyków od jogurtu. Jest smaczny, zdrowy i gasi pragnienie w upalne dni. Czy to jedyne powody, dla których warto włączyć go do diety?

spis treści

1. Czym jest kefir?

Kefir, podobnie jak jogurt, maślanka czy zsiadłe mleko, to fermentowany napój mleczny. Ma bardzo długą tradycję (zwłaszcza wśród narodów kaukaskich), a w języku tureckim nieprzypadkowo słowo 'kefir' oznacza "napój rozkoszy".

Ma kwaśny smak. Jest lekko musujący (mocno nasycony dwutlenkiem węgla) i silnie orzeźwiający. Otrzymuje się go w wyniku fermentacji mleka w temperaturze pokojowej mikroflorą ziaren kefirowych (grzybka kefirowego).

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

To właśnie wspomniane ziarna stanowią o mocy kefiru. Jak powstały? Na Kaukazie wyrabiano kefir w domowych warunkach z mleka krowiego lub koziego w skórzanych workach, dębowych beczkach lub glinianych garnkach. Na ich ściankach tworzyły się skupiska drobnoustrojów, których nie usuwano. Wyglądały jak rozgotowany ryż lub małe cząstki kalafiora. I to właśnie je nazwano grzybkami lub ziarnami kefirowymi.

Są elastyczne i sprężyste w dotyku. Mają nieregularny kształ i zawierają kilkaset szczepów bakterii i drożdży należących do około 30 gatunków.

2. Jakie wartości odżywcze ma kefir?

Kefir to naturalny probiotyk. I nie ma w tym stwierdzeniu przesady, gdyż dowiedziono, że właściwości terapeutyczne i lecznicze przypisywane kefirowi są podobne do obserwowanych dla probiotyków. Ma to związek głównie z występowaniem bakterii i drożdży jako żywych organizmów oraz z obecnością w napoju ich metabolitów.

W kefirze znajduje się też kefiran, który stymuluje w przewodzie pokarmowym zdrowotne funkcje bakterii i drożdży. Nie bez powodu dawniej zalecano jego picie w terapii wrzodów żołądka i dwunastnicy, zapalenia jelit czy chorób dróg żółciowych.

Kefir zawiera również specyficzne substancje antybiotyczne, które działają bakteriostatycznie, a nawet bakteriobójczo wobec pałeczek duru brzusznego, czerwonki oraz prątków gruźlicy.

Wysoka zawartość wapnia i witaminy K2 w kefirze wspomaga zdrowie kości i może pomóc w zapobieganiu osteoporozie. Niektóre badania sugerują też, że probiotyki i inne związki obecne w kefirze mogą mieć właściwości przeciwnowotworowe, pomagając w hamowaniu wzrostu komórek rakowych.

Dodatkowo kefir jest lepiej strawny niż mleko. Zawiera spore ilości witamin z grupy B, wapnia i lecytyny (stymulatora układu nerwowego w procesach koncentracji, uczenia się, regeneracji komórek). Mogą go spożywać dzieci i osoby zmagające się z nietolerancją laktozy.

3. Co wybrać: jogurt czy kefir?

Oba produkty są bardzo zdrowe. Są osoby, którym kefir nie smakuje, więc w ich przypadku warto sięgnąć po inny fermentowany produkt mleczny, np. dobrej jakości jogurt.

Jeśli jednak smak kefiru ci odpowiada, sięgaj po niego regularnie! To samo zdrowie. Pamiętaj o nim szczególnie w upalne dni, bo doskonale gasi pragnienie i orzeźwia (nie bez przyczyny na jego bazie przygotowuje się chłodniki).

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze