Tańszy i zdrowszy zamiennik drogiego masła. Pomoże obniżyć cholesterol i wzmocni odporność

Smaczne, zdrowe i pyszne masło słonecznikowe ma wiele cennych właściwości dla zdrowia. Można je zrobić dosłownie w kilka minut z paru składników. Sprawdź, jak w prosty sposób wspierać swoje zdrowie.

Masło słonecznikowe zamiast zwykłego masła. Wspiera odporność i obniża cholesterol. Jak je zrobić?Masło słonecznikowe zamiast zwykłego masła. Wspiera odporność i obniża cholesterol. Jak je zrobić?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Za co kochamy masło?

Polacy lubią masło, jest smaczne i bardzo uniwersalne. Wykorzystujemy je na wiele sposobów w naszej polskiej kuchni. Najczęściej masło służy do smarowania kanapek, jest też składnikiem wielu potraw oraz wypieków. Niektórzy nawet smażą na maśle. Warto mieć jednak świadomość, że jest też źródłem cholesterolu. Z tego powodu odradzane jest osobom, które mają za wysoki poziom cholesterolu we krwi (szczególnie frakcji LDL, czyli tak zwanego ,,złego” cholesterolu). Właśnie dla tych osób, a także wszystkich innych, którym zależy na zdrowym odżywianiu, mamy doskonałą alternatywę.

Masło słonecznikowe, bo o nim mowa, doceniane jest ze względu na zawartość niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, które nie tylko pomagają w obniżeniu poziomu złego cholesterolu LDL, ale również poprawiają profil lipidowy.

Regularne jedzenie pestek słonecznika, które są bazą masła słonecznikowego, pozytywnie wpływa na redukcję ryzyka wystąpienia zawału serca i innych chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego. To jednak nie wszystkie jego zalety.

Dlaczego warto jeść masło słonecznikowe?

Masło słonecznikowe ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Głównym składnikiem tego produktu są pestki słonecznika. Te niepozorne z wyglądu nasiona są cennym źródłem witaminy E - w 100 g łuskanych nasion słonecznika znajduje się 35 mg witaminy E.

Witamina E jest odpowiedzialna za wiele istotnych procesów, wspiera odporność, poprawia krążenie krwi, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, a także regeneruje skórę, włosy i paznokcie. Warto wspomnieć, że zalecana dawka tej witaminy to 10 mg dziennie (u mężczyzn) oraz 8 mg u kobiet. Poza witaminą E w pestkach słonecznika znajduje się sporo witamin – głównie z grupy B (1,3,6) oraz kwasu foliowego, a także minerałów - potasu, wapnia, żelaza, magnezu oraz fosforu. Jednocześnie nie brakuje w nich białka i błonnika pokarmowego.

Pestki słonecznika należą do produktów wysokokalorycznych – 100 g ma 584 kcal. Za to masło z pestek słonecznika wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym, co z kolei sprawia, że jest polecane osobom cierpiącym na cukrzycę typu 2. Dostarczanie codzienne 30 g nasion słonecznika może obniżyć poziom glukozy we krwi o ok. 10%, zatem podobna ilość masła będzie miało co najmniej takie same korzyści.

Pestki zawierają także przeciwutleniacze. Są to m.in. cenne flawonoidy, czyli organiczne związki chemiczne z grupy polifenoli, które w połączeniu z witaminą E wykazują skuteczne działanie w walce ze stanami zapalnymi. Działanie przeciwzapalne mają też takie składniki masła słonecznikowego, jak selen oraz cynk. Wszystkie składniki są odpowiedzialne za właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Nie zapomnijmy o jeszcze jednej właściwości masła słonecznikowego. Powołując się na wyniki badań opublikowanych w „Lipids in Health and Disease”, włączenie do diety pestek słonecznika przyczynia się do poprawy zdrowia psychicznego.

Jak zrobić masło ze słonecznika?

Masło ze słonecznika można kupić w wielu sklepach internetowych, a także w dobrze zaopatrzonych sklepach stacjonarnych. Za słoik 180-200 g trzeba zapłacić średnio 7-10 zł. O wiele korzystniej cenowo wychodzi jednak przygotowanie takiego masło samodzielnie.

Tak naprawdę z tym "wyzwaniem” poradzi sobie każdy amator, ponieważ nie jest to przepis wymagający dużego nakładu pracy. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka podstawowych składników, będących bazą masła, czyli pestki słonecznika i olej roślinny. W zależności od kulinarnych preferencji można wzbogacić klasyczna wersję o ulubione dodatki, np. pomidory, oliwki, czosnek czy czarnuszkę.

Przygotowanie masła słonecznikowego
Przygotowanie masła słonecznikowego © Getty Images

Zacznijmy jednak od masła ze słonecznika w tradycyjnej wersji.

Składniki:

  • pół szklanki pestek słonecznika,
  • 5 łyżek oleju roślinnego (np. rzepakowego lub oliwy z oliwek),
  • pół płaskiej łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu,
  • do smaku odrobina granulowanego czosnku, słodkiej papryki i oregano.

Przygotowania krok po kroku:

Wsyp pestki słonecznika do niewielkiego naczynia i zalej ciepłą wodą. Pozostaw ziarna w wodzie na około 15 minut. Po tym czasie dokładnie je wypłucz i odsącz za pomocą sitka. Odsączone pestki przełóż do blendera a następnie dodaj sól, pieprz i przyprawy. Dodaj oliwę z oliwek lub olej. Całość zmiksuj na gładką masę. Gdy masa będzie miała już gęstą, kremową konsystencję, umieść gotowe masło w szczelnym opakowaniu (może być to szklany słoik lub plastikowe pudełku) i włóż ją do lodówki.

Z czym jeść masło słonecznikowe?

Masło słonecznikowe smakuje podobnie do masła orzechowego, jest delikatne w smaku, dzięki czemu ma uniwersalne zastosowanie. Doskonale komponuje się ze słodkimi potrawami, stanowiąc świetny dodatek do ciast, ciastek, batonów musli, słodkich wypieków lub deserów. Masło słonecznikowe podkreśli smak owocowych koktajli i owocowo-warzywnych smoothie.

Świetnie smakuje również w połączeniu ze słonymi daniami – zarówno jako dodatek do wytrawnych wypieków, makaronów, jak i sosów. Masło słonecznikowe będzie również idealne na kanapki. Zdaniem wielu osób doskonale zastępuje majonez w niektórych sałatkach i jest o wiele zdrowszą alternatywą.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. Dagmara Dąbek

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka