Tańszy i zdrowszy zamiennik drogiego masła. Pomoże obniżyć cholesterol i wzmocni odporność
Smaczne, zdrowe i pyszne masło słonecznikowe ma wiele cennych właściwości dla zdrowia. Można je zrobić dosłownie w kilka minut z paru składników. Sprawdź, jak w prosty sposób wspierać swoje zdrowie.
1. Za co kochamy masło?
Polacy lubią masło, jest smaczne i bardzo uniwersalne. Wykorzystujemy je na wiele sposobów w naszej polskiej kuchni. Najczęściej masło służy do smarowania kanapek, jest też składnikiem wielu potraw oraz wypieków. Niektórzy nawet smażą na maśle. Warto mieć jednak świadomość, że jest też źródłem cholesterolu. Z tego powodu odradzane jest osobom, które mają za wysoki poziom cholesterolu we krwi (szczególnie frakcji LDL, czyli tak zwanego ,,złego” cholesterolu). Właśnie dla tych osób, a także wszystkich innych, którym zależy na zdrowym odżywianiu, mamy doskonałą alternatywę.
Masło słonecznikowe, bo o nim mowa, doceniane jest ze względu na zawartość niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, które nie tylko pomagają w obniżeniu poziomu złego cholesterolu LDL, ale również poprawiają profil lipidowy.
Regularne jedzenie pestek słonecznika, które są bazą masła słonecznikowego, pozytywnie wpływa na redukcję ryzyka wystąpienia zawału serca i innych chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego. To jednak nie wszystkie jego zalety.
2. Dlaczego warto jeść masło słonecznikowe?
Masło słonecznikowe ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Głównym składnikiem tego produktu są pestki słonecznika. Te niepozorne z wyglądu nasiona są cennym źródłem witaminy E - w 100 g łuskanych nasion słonecznika znajduje się 35 mg witaminy E.
Witamina E jest odpowiedzialna za wiele istotnych procesów, wspiera odporność, poprawia krążenie krwi, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, a także regeneruje skórę, włosy i paznokcie. Warto wspomnieć, że zalecana dawka tej witaminy to 10 mg dziennie (u mężczyzn) oraz 8 mg u kobiet. Poza witaminą E w pestkach słonecznika znajduje się sporo witamin – głównie z grupy B (1,3,6) oraz kwasu foliowego, a także minerałów - potasu, wapnia, żelaza, magnezu oraz fosforu. Jednocześnie nie brakuje w nich białka i błonnika pokarmowego.
Pestki słonecznika należą do produktów wysokokalorycznych – 100 g ma 584 kcal. Za to masło z pestek słonecznika wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym, co z kolei sprawia, że jest polecane osobom cierpiącym na cukrzycę typu 2. Dostarczanie codzienne 30 g nasion słonecznika może obniżyć poziom glukozy we krwi o ok. 10%, zatem podobna ilość masła będzie miało co najmniej takie same korzyści.
Pestki zawierają także przeciwutleniacze. Są to m.in. cenne flawonoidy, czyli organiczne związki chemiczne z grupy polifenoli, które w połączeniu z witaminą E wykazują skuteczne działanie w walce ze stanami zapalnymi. Działanie przeciwzapalne mają też takie składniki masła słonecznikowego, jak selen oraz cynk. Wszystkie składniki są odpowiedzialne za właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Nie zapomnijmy o jeszcze jednej właściwości masła słonecznikowego. Powołując się na wyniki badań opublikowanych w „Lipids in Health and Disease”, włączenie do diety pestek słonecznika przyczynia się do poprawy zdrowia psychicznego.
3. Jak zrobić masło ze słonecznika?
Masło ze słonecznika można kupić w wielu sklepach internetowych, a także w dobrze zaopatrzonych sklepach stacjonarnych. Za słoik 180-200 g trzeba zapłacić średnio 7-10 zł. O wiele korzystniej cenowo wychodzi jednak przygotowanie takiego masło samodzielnie.
Tak naprawdę z tym "wyzwaniem” poradzi sobie każdy amator, ponieważ nie jest to przepis wymagający dużego nakładu pracy. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka podstawowych składników, będących bazą masła, czyli pestki słonecznika i olej roślinny. W zależności od kulinarnych preferencji można wzbogacić klasyczna wersję o ulubione dodatki, np. pomidory, oliwki, czosnek czy czarnuszkę.
Zacznijmy jednak od masła ze słonecznika w tradycyjnej wersji.
Składniki:
- pół szklanki pestek słonecznika,
- 5 łyżek oleju roślinnego (np. rzepakowego lub oliwy z oliwek),
- pół płaskiej łyżeczki soli,
- szczypta pieprzu,
- do smaku odrobina granulowanego czosnku, słodkiej papryki i oregano.
Przygotowania krok po kroku:
Wsyp pestki słonecznika do niewielkiego naczynia i zalej ciepłą wodą. Pozostaw ziarna w wodzie na około 15 minut. Po tym czasie dokładnie je wypłucz i odsącz za pomocą sitka. Odsączone pestki przełóż do blendera a następnie dodaj sól, pieprz i przyprawy. Dodaj oliwę z oliwek lub olej. Całość zmiksuj na gładką masę. Gdy masa będzie miała już gęstą, kremową konsystencję, umieść gotowe masło w szczelnym opakowaniu (może być to szklany słoik lub plastikowe pudełku) i włóż ją do lodówki.
4. Z czym jeść masło słonecznikowe?
Masło słonecznikowe smakuje podobnie do masła orzechowego, jest delikatne w smaku, dzięki czemu ma uniwersalne zastosowanie. Doskonale komponuje się ze słodkimi potrawami, stanowiąc świetny dodatek do ciast, ciastek, batonów musli, słodkich wypieków lub deserów. Masło słonecznikowe podkreśli smak owocowych koktajli i owocowo-warzywnych smoothie.
Świetnie smakuje również w połączeniu ze słonymi daniami – zarówno jako dodatek do wytrawnych wypieków, makaronów, jak i sosów. Masło słonecznikowe będzie również idealne na kanapki. Zdaniem wielu osób doskonale zastępuje majonez w niektórych sałatkach i jest o wiele zdrowszą alternatywą.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl