Mikstura, która usuwa nawet 15 kilogramów złogów pokarmowych z jelit
Wzdęcia, biegunka, zgaga, wypadające włosy, a nawet nadwaga, to objawy chorób jelit. Za ich rozwój są odpowiedzialne złogi pokarmowe, które odkładają się, jeśli nie odżywiamy się prawidłowo. Sprawiają, że organizm jest osłabiony, a my czujemy się przemęczeni.
Zdaniem Artura Topolskiego, specjalisty ds. żywienia, średnia ilość resztek pokarmowych w jelitach człowieka wynosi około 7 kilogramów. W przypadku osób, których dieta jest niezdrowa, m.in. uboga w błonnik pokarmowy, ta liczba wzrasta do 15! Żeby je usunąć, dietetyk zaleca pić zielony napój przygotowany ze składników o działaniu oczyszczającym.
1. Lista składników:
- 250 ml wody mineralnej,
- 3 daktyle,
- 2 szklanki świeżego szpinaku,
- 4 banany,
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżeczka młodego jęczmienia,
- łyżeczka probiotyku (najlepiej wybrać ten, który zawiera błonnik, prebiotyki i probiotyki; w jego składzie powinny znaleźć się też bakterie probiotyczne i łupiny babki jajowatej).
Sposób przygotowania napoju:
Wlewamy wodę do kielicha blendera, dodajemy składniki sypkie i stałe. Miksujemy je do momentu uzyskania napoju o gładkiej konsystencji. Należy go przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce (maksymalnie jeden dzień).
Zaleca się pić ten zielony napój raz dziennie (pora spożycia jest bez znaczenia) przez 2 tygodnie.
2. Właściwości składników napoju oczyszczającego ze złogów
Działanie oczyszczające zielonego napoju, to wynik właściwości jego poszczególnych składników, przede wszystkim nasion lnu, młodego jęczmienia i probiotyku.
Siemię lniane — jest bogate w błonnik pokarmowy. Działa powlekająco, zmiękczająco i osłaniająco na śluzówkę jelit. Dostarcza też lignanów — to związki, które walczą z wolnymi rodnikami, usuwają resztki pokarmowe z jelit oraz mają pozytywny wpływ na procesy trawienne. Najlepszymi właściwościami prozdrowotnymi odznacza się złote siemię lniane.
Młody jęczmień — polecany jest osobom zmagającym się z dodatkowymi kilogramami. Stymuluje metabolizm, przeciwdziała zaparciom i usprawnia perystaltykę jelit. Ponadto oczyszcza je i reguluje procesy trawienne. Hamuje powstawanie wolnych rodników, które nie tylko przyspieszają starzenie się organizmu, ale są odpowiedzialne za rozwój chorób nowotworowych. Obecny w nich chlorofil neutralizuje zanieczyszczenia i toksyny, działa zatem odtruwająco.
Zobacz także:
Olejek obecny w korze cynamonowca działa antybakteryjnie, dzięki czemu pomaga w terapii schorzeń układu pokarmowego. Z kolei szpinak jest bogaty w antyoksydanty, które wspierają naturalne mechanizmy obronne organizmu. Ponadto warzywo to może być stosowane w stanach zapalnych przewodu pokarmowego.