Trwa ładowanie...

Mogą doprowadzić do groźnego zatrucia. Lepiej uważać

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 23.09.2022 16:26
Orzechy są ważnym elementem diety
Orzechy są ważnym elementem diety (Adobe Stock)

Eksperci są jednomyślni - nie ma zdrowszej przekąski niż orzechy. Zawierają cenne związki, nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy. Wspierają pracę serca, chronią przed Alzheimerem i poprawiają koncentrację, dodają energii, a nawet wydłużają życie. Niewiele się jednak mówi o skutkach ubocznych spożywania orzechów. Czy wiesz, czego się spodziewać, jeśli chrupiesz ich zbyt wiele?

spis treści

1. Orzechy w diecie – dlaczego warto?

Orzechy są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych
Orzechy są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (Pixabay)

Migdały, orzechy włoskie i laskowe, orzechy brazylijskie, pinii i nerkowce, pistacje czy macadamia. W sklepach mamy mnogość orzechów do wyboru i choć różnią się wartością odżywczą, to wszystkie są cenne dla naszego organizmu. Orzechy too źródło białka (od 15 do 18 proc.) oraz tłuszczów (aż 60-63 proc.), witamin i soli mineralnych.

Zobacz film: "Orzechy włoskie zmniejszają ryzyko chorób serca. Nowe badania hiszpańskich naukowców"

Zawierają cenne związki roślinne – sterole, związki fenolowe czy tokoferole. Popularne w Polsce orzechy włoskie to świetne źródło kwasów tłuszczowych omega-3, mają też sporo wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Z kolei orzechy brazylijskie zawierają rzadki, ale cenny pierwiastek – selen, który niemal nie występuje w innych produktach spożywczych.

Orzechy laskowe są świetnym źródłem witaminy młodości, czyli witaminy E – zaledwie 42 g pokrywają w stu procentach dobowe zapotrzebowanie na nią. Według badań - orzechy nerkowca są nieodzowne w diecie cukrzyków, bo poprawiają wrażliwość komórek na insulinę. Korzyści ze spożywania orzechów zdecydowanie przewyższają wszelkie inne wady.

Dietetycy zalecają, by spożywać je każdego dnia, najlepiej w ilości nieprzekraczającej jednej garści. Amatorzy tej chrupiącej przekąski sądzą pewnie, że to z powodu dużej zawartości tłuszczu i wysokiej kaloryczności orzechów. Jednak potencjalne dodatkowe kilogramy nie jest jedynym skutkiem ubocznym, którego powinni obawiać się miłośnicy orzeszków.

2. Skutki uboczne jedzenia orzechów

Orzechy są faktycznie bardzo kaloryczne – orzechy nerkowca to 553 kcal w 100 g. Taka sama ilość orzechów brazylijskich czy włoskich ma ok. 656 kcal, podczas gdy orzechy macadamia w ilości 100 g to aż 718 kcal.

Nic dziwnego, że mogą tuczyć, ale w nadmiarze mogą też powodować:

  • problemy trawienne w postaci niestrawności lub wzdęć – orzechy zawierają garbniki, a także fityniany, które mają właściwości antyodżywcze i wzdymające,
  • biegunkę – wszystkiemu winna duża ilość tłuszczów w orzechach,
  • bóle mięśniowe i łamliwość paznokci, objawy żołądkowo-jelitowe i neurologiczne – za ten problem odpowiedzialny jest selen, którego nadmiar może prowadzić do zatrucia, zwłaszcza że 6-8 orzechów brazylijskich to dziesięciokrotność naszego zapotrzebowania na ten pierwiastek,
  • zatrucie rakotwórczymi aflatoksynami – pochodzą one z pleśni, która może rozwijać się szczególnie w importowanych lub źle przechowywanych orzechach.

Jeśli nie jemy zbyt dużo orzechów, to nie mamy powodu do obaw o toksyczne przedawkowanie selenu. Na wszelki wypadek jednak warto ograniczyć się do czterech sztuk dziennie lub sięgać po te zdrowe przysmaki co drugi dzień.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze