Trwa ładowanie...

Może wywołać chorobę bobową. Takie są objawy

 Katarzyna Prus
27.06.2023 16:15
Bób reguluje ciśnienie i zbija cholesterol. Polacy go uwielbiają, ale każdy powinien go jeść
Bób reguluje ciśnienie i zbija cholesterol. Polacy go uwielbiają, ale każdy powinien go jeść (Getty Images)

Polacy uwielbiają bób i słusznie, bo jego prozdrowotne właściwości są nie do pogardzenia. Sezon już się zaczął, więc warto go jeść jak najczęściej. Jest jednak pewien haczyk: niektórym może zaszkodzić.

spis treści

1. Bób na serce i cholesterol

Bób jest nie tylko smaczny i łatwy w przygotowaniu, ale też zdrowy. To bogate źródło białka i kwasu foliowego. Ze względu na niską kaloryczność (ok. 187 kcal w jednej szklance), a także niską zawartość kwasów tłuszczowych, jest polecany osobom, które kontrolują wagę lub chcą zrzucić zbędne kilogramy.

Zawarty w bobie błonnik spowalnia wchłanianie węglowodanów i oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii.

"Właściwości prozdrowotne bobu są dobrze znane: wspiera proces odchudzania, reguluje ciśnienie krwi, kontroluje poziomu cholesterolu, usprawnia pracę układu krążenia" - zaznacza na Twitterze prof. Agnieszka Szuster-Ciesielska z UMCS w Lublinie.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Ekspertka dodaje jednak, że to nie wszystkie "tajemnice" tego warzywa i odsyła do wpisu na blogu "Eksperyment myślowy", który popularyzuje wiedzę naukową.

Okazuje się, że bób mimo wielu prozdrowotnych zalet ma też ciemną stronę.

2. Kto powinien uważać na bób?

"Spożycie bobu może u niektórych ludzi spowodować chorobę zwaną fawizmem" - ostrzega Marcin Czerwiński we wpisie na blogu "Eksperyment myślowy".

Fawizm (choroba bobowa, choroba fasolowa, ang. glucose-6-phosphate dehydrogenase deficiency, G6PDD) występuje po zjedzeniu bobu u osób z niedoborem konkretnego enzymu - dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej. W Polsce z powodu fawizmu cierpi jedna na tysiąc osób.

Bób jest zdrowy, ale nie każdy może go jeść
Bób jest zdrowy, ale nie każdy może go jeść (Getty Images)

"Jest to najczęściej występująca na świecie enzymopatia, czyli choroba genetyczna spowodowana przez mutację w genie kodującym enzym. Szacuje się, że ma ją ok. 400 milionów ludzi na świecie. Objawy fawizmu to wymioty, gorączka, bóle głowy, ból brzucha, żółte zabarwienie skóry i ciemne zabarwienie moczu. Wszystkie są spowodowane niewłaściwym działaniem dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej" - wyjaśnia autor.

Spożywania bobu nie zaleca się też osobom chorującym na dnę moczanową, a także przy problemach z nerkami czy zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego.

Katarzyna Prus, dziennikarka Witualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze