Na ból, sztywność i obrzęk stawów. Mocarz, który poradzi sobie też ze skurczami mięśni
Istnieje wiele metod, które mogą pomóc złagodzić dolegliwości związane z zapaleniem stawów. Niezawodnym sposobem jest zdrowa i zbilansowana dieta. Pewne pokarmy mogą nawet zmniejszyć ból i poprawić ogólny stan zdrowia stawów.
1. Zapalenie stawów zimą dokucza mocniej
Zapalenie stawów często jest wynikiem chorób autoimmunologicznych, czynników genetycznych lub wieku. Zimą stan zapalny może się nasilić i doprowadzić do zaostrzenia objawów choroby.
Niska temperatura powoduje zmniejszony przepływ krwi i wpływa na stan płynu stawowego, co powoduje ból i utrudnia poruszanie się. Dodatkowo zimą zwykle jesteśmy mniej aktywni, co pogarsza naszą kondycję.
Ciepło, delikatne ćwiczenia i właściwa dieta w połączeniu z odpowiednim leczeniem mogą pomóc złagodzić objawy zapalenia stawów w chłodniejszych miesiącach. Po jakie produkty warto więc sięgać w tym okresie?
2. Owoce o przeciwzapalnych właściwościach
Przede wszystkim należy zadbać, by w codziennym jadłospisie znalazło się dużo owoców. Specjaliści polecają szczególnie jagody, maliny, jeżyny i truskawki, gdyż są bogate w przeciwutleniacze.
Związki te mają właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc w zmniejszeniu dolegliwości związanych z zapaleniem stawów. Ponadto zawierają witaminę C, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania stawów i produkcji kolagenu.
Ananas to kolejny owoc o właściwościach przeciwzapalnych. Enzym o nazwie bromelina pomaga zmniejszyć ból stawów i stan zapalny.
Papaina zawarta w papai również znana jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Ponadto może redukować ból stawów i obrzęk, zmniejsza stres oksydacyjny oraz poprawia gojenie się tkanek.
3. Odpowiednie nawodnienie
Warto też sięgać po banany, które obfitują w potas. Ten składnik mineralny jest niezbędny do utrzymania równowagi płynów w organizmie. Odpowiedni poziom potasu zapobiega sztywności stawów i skurczom mięśni.
Będąc przy odpowiednim nawodnieniu, koniecznie należy wspomnieć o arbuzie. Zawiera likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem o przeciwzapalnym działaniu.
Możesz także zdecydować się na sok wiśniowy. Owoce zawierają antocyjany i inne przeciwutleniacze, które działają przeciwzapalnie oraz łagodzą objawy choroby zwyrodnieniowej stawów.
W diecie nie może zabraknąć cytrusów bogatych w witaminę C. Jest ona kluczowa dla syntezy kolagenu, a tym samym utrzymania zdrowych chrząstek i tkanki, co pomaga przy chorobach stawów.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl