Najgorszy błąd popełniany w kuchni. Tak powoli wyniszczasz wątrobę i jelita
Pleśń to niebezpieczny wróg. Zaniedbanie tego zagrożenia może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, a nawet do hospitalizacji. Wbrew powszechnemu przekonaniu, proste odcięcie spleśniałego fragmentu owocu czy warzywa nie sprawi, że stanie się bezpieczne do spożycia. W sytuacji, gdy dojdzie do zatrucia pleśnią, konieczne jest natychmiastowe działanie. Jak jednak rozpoznać objawy takiego zatrucia?
1. Zatrucie pleśnią
Zatrucie pleśnią, znane również jako mikotoksykoza, może mieć bardzo poważne, a nawet tragiczne skutki. Dlatego, gdy zauważymy choćby najmniejszy ślad pleśni na owocach czy warzywach, powinniśmy natychmiast je wyrzucić.
Toksyny produkowane przez pleśń, zwane mikotoksynami, są odpowiedzialne za ostre lub przewlekłe zatrucia, które najczęściej występują po spożyciu skażonej żywności. W najbardziej ekstremalnych przypadkach mogą one prowadzić nawet do śmierci.
Obecnie zidentyfikowano około 400 różnych mikotoksyn. Mogą one występować w różnych produktach spożywczych, takich jak warzywa i owoce, ziarna zbóż, pieczywo, mięso, produkty mleczne, a nawet piwo i wino.
2. Objawy zatrucia pleśnią
Pomimo tego, że skutki zatrucia toksynami pleśni mogą być tragiczne, symptomy nie zawsze są łatwe do zauważenia, ponieważ mogą być bardzo nietypowe.
Do najczęstszych objawów zalicza się:
- bóle brzucha, biegunkę, wymioty,
- uczucie zmęczenia,
- zaburzenia krzepliwości krwi,
- bóle i sztywność stawów,
- zaburzenia koncentracji, problemy z pamięcią,
- zawroty głowy,
- utratę przytomności.
Zatrucie pleśnią może również prowadzić do alergii czy chorób układu oddechowego, a także do poważnych problemów z układem pokarmowym, takich jak choroby wątroby czy jelit.
W przypadku wystąpienia biegunki po zatruciu, zaleca się zażycie węgla aktywnego i jak najszybszy kontakt z lekarzem, który oceni, czy konieczna jest hospitalizacja.
3. Unikaj ryzyka
Aby uniknąć zatrucia, niezwykle ważne jest odrzucenie błędnego przekonania, że wykrojenie spleśniałej części owocu lub warzywa sprawi, że stanie się ono bezpieczne do spożycia. Jest to mylne przekonanie. Nawet jeśli usuniemy widoczną pleśń, to nie oznacza to, że pozbyliśmy się toksyn. Dlatego takie produkty powinny być natychmiast wyrzucone. Zasada ta dotyczy również produktów mlecznych, takich jak np. jogurty.
Podczas przyrządzania posiłków zawsze powinniśmy mieć czyste ręce, a do ich obróbki warzyw czy owoców należy używać czystych sprzętów i naczyń. Ważne jest również utrzymanie czystości lodówki, co pomoże zapobiec rozwojowi pleśni.
Kluczowe jest także prawidłowe przechowywanie żywności. Dlatego zawsze trzeba przestrzegać zaleceń producenta, jeśli są one podane na etykiecie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl