Najgorszy dodatek do żurku. Zwiększa ryzyko raka, nadciśnienia, chorób serca

Żurek to jeden z klasyków tradycyjnej polskiej kuchni ceniony przez wielu Polaków. Jego obecność na wielkanocnym stole jest niemal obowiązkowa, choć w niektórych przypadkach może odbić się na zdrowiu. Niskiej jakości produkty, z których przygotowujemy zupę, sztuczne dodatki czy konserwanty mogą nie tylko popsuć smak tej pysznej zupy, ale także wpłynąć negatywnie na nasz organizm. Jakie dodatki są najgorsze?

Żurek to jedna z cięższych polskich zupŻurek to jedna z cięższych polskich zup
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Przetworzone mięso

Tradycyjny żurek z pewnością nie należy do najlżejszych i najdrowszych zup. Ma jednak atut w postaci smaku, który wielu Polaków ceni ponad wszystko. Warto go więc przygotować ze sprawdzonych produktów, by nie tylko świetnie smakował, ale też nie był dodatkowym obciążeniem dla zdrowia.

Jednym z głównych składników, którego w tradycyjnym żurku nie może zabraknąć jest kiełbasa. Nie warto jednak przesadzać z jej ilością, bo nadmiar czerwonego przetworzonego mięsa jest bardzo szkodliwy.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała je za czynnik rakotwórczy. Tymczasem wielu Polaków oprócz kiełbasy dodaje do żurku wędzony boczek.

Żurek ma wiele niezdrowych dodatków
Żurek ma wiele niezdrowych dodatków © Getty Images

Ponadto przetworzone mięso to źródło konserwanów i ulepszaczy, dlatego warto wybierać produkty od sprawdzonych producentów, by wyeliminować chociaż te dodatki.

Jeśli chcemy ograniczyć ilość mięsa, smaczną opcją może się okazać żurek wege z tofu.

Nadmiar soli

Przygotowując żurek, warto też zwracać uwagę na ilości dodawanej do niego soli. Jej nadmiar ma bardzo szkodliwy wpływ na zdrowie i może przyczyniać się do chorób sercowo-naczyniowych, które od lat należą do głównych zabójców Polaków.

Według WHO, dzienne spożycie soli nie powinno przekroczyć pięciu gramów, czyli jednej płaskiej łyżeczki. Niestety bardzo łatwo przekroczyć tę normę, ponieważ sól znajduje się w większości produktów spożywczych, również w tych, z których przygotowujemy popularną zupę. Jest w zakwasie, na bazie którego robimy żurek, a także w dodawanym do niego mięsie czy gotowych przyprawach. Lepiej więc zrezygnować z dodatkowego dosalania zupy.

Niewskazane będą też kostki rosołowe, które mają polepszyć smak potrawy, a również często są bogate w sól i konserwanty.

Mąka pszenna i śmietana

Lekkości na pewno nie dodają żurkowi także mąka pszenna i śmietana. Warto więc zrezygnować z popularnego zagęszczania i zabielania zupy, dzięki czemu można ją "odchudzić" i sprawić, by była zdrowsza.

Nadmiar węglowodanów, których mąka pszenna zawiera bardzo dużo, może wpływać na gwałtowne wahania glukozy we krwi po jedzeniu (szybko się podnosi i równie szybko spada). To zaburza pracę trzustki, czego skutkiem mogą być napady głodu.

Tym samym nadmiar węglowodanów może prowadzić do nadwagi i otyłości, a w konsekwencji nawet do cukrzycy typu 2. Sprzyja także odkładaniu się tłuszczu trzewnego i problemom z trawieniem. Tymczasem mąka pszenna jest używana nie tylko do zagęszczania, ale znajduje się też w białym pieczywie, które jest popularny dodatkiem do zupy.

Z umiarem powinno się także jeść śmietanę. To źródło niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych, które zwiększają stężenie złego cholesterolu we krwi, przyczyniając się tym samym w dłuższej perspektywie do chorób sercowo-naczyniowych.

Gotowy żurek

Najlepszą opcją jest oczywiście domowy żurek na własnym zakwasie, najlepiej żytnim. Jeśli jednak sięgamy po gotowe produkty i nie sprawdzamy etykiet, możemy kupić bardzo niezdrowy produkt.

Gotowy zakwas, czy tym bardziej gotowy żurek to potencjalne źródło konserwantów, sztucznych aromatów, nadmiaru soli i niezdrowego tłuszczu wieprzowego, dlatego przed zakupem uważnie przeczytaj jego skład.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka