Najgorszy napój. Naukowcy: Jeden dziennie może skrócić życie o 30 minut
Odpowiednie nawodnienie jest kluczowe dla zdrowia naszego organizmu, ale istotne jest, jakie napoje wybieramy. Słodzone napoje gazowane, mleczne koktajle z dodatkiem cukru i barwników oraz alkohol to tylko niektóre z przykładów, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie.
1. Ukryte zagrożenia
Badania przeprowadzone przez naukowców z Harvard T.H. Chan School of Public Health wskazują, że słodzone napoje gazowane mogą zwiększać ryzyko otyłości, chorób układu krążenia, zespołu metabolicznego, a nawet nowotworów.
"Nasze wyniki potwierdzają znaczenie ograniczenia spożycia napojów słodzonych i zastąpienia ich innymi napojami, najlepiej wodą, w celu poprawy stanu zdrowia i wydłużenia życia" - mówi Vasanti Malik, główny autor badania.
Z kolei najgorszy napój dla zdrowia to alkohol - uszkadza struktury układu nerwowego, zwiększa ryzyko chorób układu krążenia. Badania opublikowane w prestiżowym czasopiśmie medycznym "The Lancet" wskazują, że już jeden drink dziennie może skracać życie o 30 minut! Oczywiście lampka wina czy kufel piwa wypijane sporadycznie, od razu nas nie zabiją, tu najgorsza jest regularność - ustalono, że wczesne zgony diametralnie wzrosły, gdy spożywano ok. 6 lampek alkoholu tygodniowo.
Ponadto to najbardziej rakotwórczy napój - może powodować co najmniej siedem rodzajów nowotworów: raka jelita grubego (okrężnicy i odbytnicy), wątroby, trzustki, jamy ustnej, przełyku, gardłai krtani oraz piersi.
2. Pozornie bezpieczne
Lista napojów, które mogą zaszkodzić zdrowiu, jest znacznie dłuższa. Wśród nich znajdują się także te, które na pierwszy rzut oka wydają się zdrowe. Tu kluczowe jest uważne czytanie etykiet.
2.1. Napoje izotoniczne i witaminowe
Chociaż witaminy w takich napojach mogą wydawać się korzystne, zawierają one również dużą ilość cukru. Woda witaminowa może zawierać nawet 32 gramy cukru, co przynosi więcej szkody niż pożytku.
"Witaminy na etykiecie mogą zwieść konsumentów, a dodatki cukru wyrządzają organizmowi więcej szkody niż pożytku" - dodaje dietetyk.
2.2. Lemoniada i mrożona herbata
Gotowe lemoniady są bardzo kwaśne i jednocześnie bardzo słodkie, zawierają nawet 25 g cukru na filiżankę. Podobnie mrożone herbaty, które mogą zwiększać ryzyko insulinooporności i cukrzycy typu 2.
Stawiajmy na naturalne soki warzywne czy owocowe, wodę oraz napoje, które rzeczywiście przynoszą korzyści zdrowotne. Pamiętajmy, że to, co pijemy, ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl