Najgorszy rodzaj ryżu. Po ugotowaniu przeistacza się w truciznę
Sypkie produkty jak ryż czy kasza dość często trafiają na nasze stoły. Niektórzy mogą zastanawiać się czy lepiej kupować te pakowane w plastikowe woreczki, czy też wybrać te sypkie? Wątpliwości rozwiała Katarzyna Bosacka.
1. W woreczkach czy luzem?
Katarzyna Bosacka znana jest przede wszystkim z prześwietlania produktów spożywczych w programie "Wiem, co jem i wiem, co kupuję". Aktywna jest też w mediach społecznościowych, gdzie dzieli się poradami na temat żywienia.
W opublikowanym na Instagramie poście Katarzyna Bosacka pod lupę wzięła ryż. Na nagraniu wyjaśniła, dlaczego lepiej jest wybierać ten sprzedawany luzem niż pakowany w plastikowych torebkach.
Kilogramowe opakowanie sypkich produktów pozwala nam sporo oszczędzić podczas zakupów, ale ten wybór pokierowany jest przede wszystkim kwestiami zdrowotnymi.
"Torebki plastikowe często zawierają bisfenol A (BPA) lub jego zamiennik, taki jak bisfenol S (BPS). Te substancje mogą przenikać do żywności, zwłaszcza pod wpływem wysokiej temperatury i powodować m.in. zaburzenia hormonalne" - ostrzega Katarzyna Bosacka na Instagramie.
2. Toksyczny związek
Bisfenol A jest związkiem chemicznym wykorzystywanym do produkcji tworzyw sztucznych. Jego budowa jest zbliżona do estrogenu, przez co może prowadzić do zaburzeń w funkcjonowaniu układu hormonalnego.
BPA można znaleźć w woreczkach na ryż i kaszę, opakowaniach na żywność, zabawkach, szczoteczkach do zębów, kosmetykach i wielu innych produktach codziennego użytku. Związek jest szczególnie toksyczny dla dzieci.
Poza wpływem na gospodarkę hormonalną bisfenol A został powiązany ze zwiększonym ryzykiem szeregu chorób:
- zaburzeń pracy tarczycy,
- otyłością,
- cukrzycą typu 2,
Niektóre badania sugerują także, że niekorzystnie wpływa na układ krążenia oraz układ nerwowy, a nawet może powodować problemy z płodnością u mężczyzn. W miarę możliwości lepiej go więc unikać.
3. Ostateczny werdykt Bosackiej
To wystarczająco wiele powodów, by faktycznie wybierać sypkie produkty w kilogramowych opakowaniach i zdecydowanie unikać gotowania w plastikowych woreczkach. Katarzyna Bosacka ma jednak jeszcze kilka argumentów.
"Ryż pakowany luzem jest często świeższy niż ten w torebkach i jest produktem wyższej jakości" - zauważa influencerka.
Warto też wspomnieć o kwestiach ekologicznych. Ryż pakowany luzem generuje znacznie mniej plastiku. Często opakowania są papierowe, więc rozkładają się znacznie szybciej.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl