Trwa ładowanie...

Najlepsza na śniadanie. Odkurza jelita, zapobiega miażdżycy i cukrzycy

Avatar placeholder
Milena Górecka 03.02.2024 10:58
Zdrowe śniadanie. Dodaj 30-50 g płatków owsianych
Zdrowe śniadanie. Dodaj 30-50 g płatków owsianych (Getty Images)

Płatki owsiane są jednym z najpopularniejszych i najzdrowszych produktów śniadaniowych, cenionych ze względu na swoje liczne korzyści zdrowotne oraz wszechstronne zastosowanie w kuchni. Czy jednak można je jeść bez końca? Ile płatków powinna zawierać nasza owsianka?

spis treści

1. Wartość odżywcza płatków owsianych

Płatki owsiane są bogatym źródłem błonnika, witamin z grupy B, minerałów, takich jak magnez, żelazo, cynk i mangan oraz antyoksydantów.

W 100 gramach ugotowanych, niesolonych i niesłodzonych płatków owsianych jest 71 kalorii (2,54 g białka, 1,7 g błonnika i 1,52 g tłuszczu). To produkt bardzo odżywczy i energetycznie gęsty.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Płatki owsiane mogą być stosowane w leczeniu miażdżycy, bo zapobiegają pojawianiu się zakrzepów. Ponadto regulują stężenie glukozy we krwi i chronią przed cukrzycą. Owsianka w jelitach działa jak odkurzacz - jedząc ją regularnie, zapomnisz o zalegających złogach.

2. Idealne śniadanie

Sam fakt jedzenia owsianki nie daje nam pełnej informacji o tym, czy śniadanie to jest kaloryczne. Kaloryczność zależy bowiem od dodatków, które zwiększają jego wartość energetyczną, są to np. suszone owoce, orzechy, miód czy pełnotłuste mleko. Takie śniadanie jest zalecane osobom o zwiększonym zapotrzebowaniu energetycznym.

Niskokaloryczne śniadanie z płatkami owsianymi to takie, w którym ograniczone są dodatki wysokokaloryczne. Do płatków dodaje się jogurt naturalny lub mleko roślinne, kakao (niesłodzone), przyprawy (np. cynamon). Orzechy mogą być dodatkiem, ale nie należy przesadzać z ich ilością.

3. Jak jeść płatki owsiane?

Płatki owsiane można spożywać na wiele sposobów – na surowo (jako dodatek do jogurtu), ugotowane (na wodzie lub mleku), a także jako składnik pieczywa czy deserów. Kluczem do maksymalizacji ich korzyści zdrowotnych jest łączenie ich z różnorodnymi, zdrowymi składnikami.

Zalecana dzienna porcja płatków owsianych dla przeciętnej osoby dorosłej to około 30-50 gramów. Ta ilość zapewnia odpowiednią dawkę błonnika i składników odżywczych, jednocześnie nie przeciążając diety nadmiarem kalorii. Oczywiście, indywidualne potrzeby mogą się różnić w zależności od wieku, płci, poziomu aktywności fizycznej i celów żywieniowych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze