Trwa ładowanie...

Najlepszy dodatek do kawy. Niszczy komórki raka jelit, chroni przed zawałem i udarem

Avatar placeholder
11.03.2023 12:26
Naukowcy wskazują, że kardamonina może mieć potencjał jako związek przeciwnowotworowy
Naukowcy wskazują, że kardamonina może mieć potencjał jako związek przeciwnowotworowy (Getty Images)

W ostatnim okresie ukazało się wiele badań wskazujących na korzystny wpływ kawy na zdrowie. Okazuje się, że jej walory możemy dodatkowo wzmocnić, dodając szczyptę aromatycznej przyprawy. Chodzi o kardamon - ostatnie badania wykazały, że może mieć potencjał antynowotworowy.

spis treści

1. Kawa ma właściwości antyrakowe

Eksperci wskazują, że kawa, ze względu na obecność związków bioaktywnych, ma silny potencjał antyoksydacyjny. Jej regularne spożywanie jest korzystne w zapobieganiu miażdżycy, udarom i zawałom serca. Są publikacje, które wskazują również na jej potencjał w walce z rakiem.

W najnowszym badaniu wykazano, że pacjenci z rakiem jelita grubego, którzy byli w trakcie chemioterapii i wypijali codzienne co najmniej cztery filiżanki kawy dziennie, mieli o 52 proc. mniejsze ryzyko zgonu.

Kawa z kardamonem pomaga w wypłukiwaniu toksyn z organizmu
Kawa z kardamonem pomaga w wypłukiwaniu toksyn z organizmu (Getty Images)
Zobacz film: "Kawa wydłuża życie. Wyniki badań zaskakują"

2. Dodaj do kawy kardamon

Kardamon to popularna przyprawa, która jest stosowana nie tylko w kuchni, ale również w medycynie naturalnej. Chińczycy wykorzystywali właściwości przyprawy w leczeniu bólu brzucha, nudności i wymiotów.

Imbirowo-korzenny aromat kardamonu doskonale sprawdza się jako dodatek do kawy. Przyprawę można też stosować jako dodatek do herbaty i innych napojów. Kardamon działa antywirusowo i zapobiega zapaleniom jamy ustnej. To powoduje, że w sezonie wzmożonych infekcji doskonale sprawdzi się ciepłe mleko z dodatkiem kardamonu.

Kardamon doskonale sprawdzi się też w przypadku dolegliwości związanych z układem pokarmowym jak niestrawność, czy choroba wrzodowa. Kardamon jest prawdziwą bombą witaminową. Jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, wapnia, żelaza, magnezu, cynku, fosforu, sodu oraz potasu.

3. Niszczy komórki nowotworowe

Naukowcy z Florydy wskazują na cenne właściwości kardamoniny również w terapii antynowotworowej. W badaniu przeprowadzonym przez zespół z Florida A&M University na ludzkich komórkach rakowych wykazano, że przyprawa może niszczyć komórki nowotworowe.

- Wierzymy, że kardamonina ma ogromny potencjał jako związek przeciwnowotworowy, który może być stosowany w profilaktyce potrójnie ujemnego raka piersi lub w połączeniu z istniejącymi lekami - wyjaśnia dr Patricia Mendonca, adiunkt i analityk naukowy na Florida A&M University w Tallahassee.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze