Działa jak naturalny lek. Jedna z najzdrowszych zup na świecie
Są sycące i świetnie rozgrzewają. W nadchodzącym sezonie infekcyjnym to idealny posiłek, który pomoże wzmocnić odporność. Po które zupy warto sięgać najczęściej?
1. Najlepsze zupy
Zupy to zdrowotna bomba. Dostarczają m.in. antyoksydantów i błonnika, a odpowiednio przygotowane nie zawierają zbyt wielu kalorii, choć są sycące.
To idealny posiłek na jesień i zimę, kiedy organizm szczególnie potrzebuje wsparcia, by mógł skutecznie walczyć z bakteriami i wirusami.
Talerz gorącej zupy świetnie rozgrzeje, a przy tym jest bardzo smaczny. Zupy dostarczają też wielu kulinarnych możliwości, a inspiracji można szukać w kuchni z całego świata.
Do najzdrowszych należą te tradycyjne polskie jak rosół czy barszcz, ale warto też spróbować propozycji z Francji czy Japonii.
2. Wzmocnią odporność i postawią na nogi
Niekwestionowanym królem polskich zup jest rosół. Uwielbiany od pokoleń nie tylko za smak, ale też
właściwości lecznicze. Wielu Polaków traktuje go jak naturalny lek, który pomoże uporać się z przeziębieniem i postawi na nogi po chorobie.
Mistrzem w rozgrzewaniu jest także krem z dyni. Ten jesienny hit kusi nie tylko wyjątkowym smakiem i kolorem.
Dynia to źródło witamin A, C i E, a także minerałów. Co ważne, nie traci swoich wartości odżywczych w trakcie gotowania czy pieczenia, więc idealnie nadaje się na zupę. Sekret tkwi także w jej przyprawach: papryczce chili, imbirze czy czosnku, które mają właściwości przeciwbakteryjne i antywirusowe.
Absolutnym hitem jest także barszcz, który również wzmocni odporność. To źródło m.in. kwasu foliowego, witaminy C i żelaza. Z kolei betaina chroni organizm przed wirusami.
3. Na kaszel i odporność
Pomysły na pyszne i zdrowe zupy można bez problemu znaleźć także w kuchni francuskiej. Przy przeziębieniu świetnie sprawdzi się m.in. gorąca zupa cebulowa. To właśnie dzięki głównemu składnikowi zupa jest tak dobra dla zdrowia. Cebula działa bakteriobójczo, ułatwia odkrztuszanie i łagodzi kaszel, a także wzmacnia odporność.
Za jedną z najzdrowszych zup na świecie jest także uznawana japońska zupa miso. Jej bazą jest pasta miso, która powstaje ze sfermentowanej soi. To źródło probiotyków i witamin, które wzmocnią układ odpornościowy.
Pod względem zdrowotnych korzyści, nie ustępuje im także zupa ministrone z Sardynii. Przygotowuje się ją z warzyw i roślin strączkowych, które są doskonałym źródłem antyoksydantów i błonnika. Ponadto zawiera białko, które jest głównym budulcem układu odpornościowego.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl