Trwa ładowanie...

Przepis na najzdrowszy chleb na świecie. Tylko jedna grupa powinna go unikać

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
Katarzyna Wąś-Zaniuk 27.05.2022 17:34
Przepis na najzdrowszy chleb
Przepis na najzdrowszy chleb (Getty Images)

Chleb to produkt żywnościowy, który jest znany człowiekowi od tysięcy lat. W tym artykule znajdziesz przepis na... najzdrowszy chleb na świecie! W jego składzie znajduje się nie tylko włókno pokarmowe, zwane błonnikiem, ale również witaminy z grupy B. Jeśli choć raz spróbujesz tego pysznego przysmaku, możesz na zawsze zrezygnować z kupowania tradycyjnego, jasnego pieczywa.

spis treści

1. Jakie składniki zawiera najzdrowszy chleb na świecie?

Najzdrowszy chlebek stanowi cenne źródło substancji odżywczych, węglowodanów, witamin oraz składników mineralnych. Zawiera m.in. siemię lniane, które obfituje w zdrowe kwasy omega-3. Nasiona lnu zwyczajnego działają pozytywnie na układ krążenia i wykazują działanie przeciwzapalne. Polecane są osobom borykającym się ze schorzeniami żołądka lub jelit.

W płatkach owsianych występuje dużo białka, wapnia, żelaza witaminy E oraz witamin z grupy B. Regularne spożywanie płatków korzystnie wpływa na masę ciała i układ immunologiczny.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Pestki słonecznika są doskonałym źródłem cynku, żelaza, potasu, aminokwasów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają witaminę E, witaminę B, witaminę A oraz witaminę D. Znajdziemy w nich także antyoksydanty, które chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Głównym zadaniem przeciwutleniaczy jest chronienie organizmu przed stresem oksydacyjnym.

2. Przepis na najzdrowszy chleb na świecie

Do przyrządzenia najzdrowszego chlebka na świecie potrzebne są następujące składniki:

  • mąka pszenna typu 650 (1,5 kilograma),
  • mąka żytnia (3 szklanki),
  • płatki owsiane (1,5 szklanki),
  • sezam (1 szklanka),
  • pestki słonecznika (1 i ¼ szklanki),
  • siemię lniane (1 szklanka),
  • cukier (3 łyżki),
  • ciepła woda (9 szklanek),
  • sól (6 łyżeczek),
  • drożdże (3/4 kostki).

Sposób przygotowania:

Zaczyn jest pierwszym i bazowym krokiem, niezbędnym do upieczenia chleba. Aby go przygotować, wymieszaj ciepłą wodę z cukrem oraz drożdżami. Odstaw mieszankę na kilka minut, aby zwiększyła swoją objętość.
Wszystkie pozostałe składniki wymieszaj w dużej misce. Wyrabianie ciasta to dość żmudny i długi proces, ale nie warto się poddawać. Czynność zakończ wtedy, gdy zauważysz, że ciasto jest już wystarczająco napowietrzone.

Czas na pieczenie najzdrowszego chleba. Wyrośnięte ciasto wraz z foremkami przekładamy do piekarnika, ustawiając wcześniej funkcję podgrzewania górnej i dolnej części urządzenia. Najpierw pieczemy chleb przez dziesięć minut w 240 stopniach Celsjusza, następne 10 minut w 200 stopniach Celsjusza. Na koniec zmniejszamy temperaturę piekarnika do 170 stopni i pieczemy ciasto przez godzinę.

Gotowe chleby odstawiamy, aby wystygły.

3. Czy ten przepis jest dla każdego?

Czy przepis na najzdrowszy chlebek jest dla każdego? Niestety nie. Takiego wypiekanego produktu powinny unikać osoby cierpiące na celiakię oraz cukrzycę. Produkt nie jest zalecany również dla osób, które ograniczyły ilość glutenu w diecie. Chlebek na bazie drożdży przeciwwskazany jest także w przypadku grzybicy układu pokarmowego.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze