Nalewka z gruszek na spirytusie – właściwości, wskazania i przepis
Nalewka z gruszek to napój alkoholowy przygotowywany z dojrzałych owoców i wysokoprocentowego alkoholu. Trunek jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Można go pić nie tylko po to, by rozgrzać organizm, ale i by poprawić trawienie. Jak zrobić gruszkówkę? Dlaczego warto?
1. Co to jest nalewka z gruszek?
Nalewka z gruszek, czyli gruszkówka, to napój alkoholowy będący połączeniem wysokoprocentowego alkoholu, najczęściej spirytusu, z gruszkami. To owoc gruszy, niewielkiego drzewa z rodziny różowatych. Najbardziej znanym gatunkiem jest grusza pospolita.
Lecznicze właściwości gruszek wykorzystywano już wieki temu. Ich spożywanie zalecano przy różnych chorobach, zarówno infekcjach przebiegających z gorączką, jak i w dolegliwościach trawiennych, bólach głowy i migrenie, a także problemach z układem moczowym. Zalecano spożywanie ich na surowo, w naparach i nalewkach, które swą moc zawdzięczają nie tylko owocom, ale i obecności wysoko procentowego alkoholu.
2. Nalewka z gruszek – właściwości i wartości odżywcze
Wartości odżywcze nalewki z gruszek i właściwości prozdrowotne trunek zawdzięcza właściwościom owoców. Warto wiedzieć, że porcja 100 g gruszek dostarcza:
- 55 kcal (kaloryczność i indeks glikemiczny (IG) gruszek, mogą być różne, ponieważ zawartość cukrów prostych rośnie wraz z ich dojrzewaniem. W zależności od stopnia dojrzałości IG gruszek wynosi od 20 do 49. Może być spożywana przez diabetyków),
- 0,6 g białka,
- 0,2 g tłuszczu,
- 14,5 g węglowodanów (w tym 1,8 g sacharozy),
- 2,1 g błonnika,
- witaminy: foliany, witamina A, witaminy z grupy B, witamina C,
- związki mineralne, głównie potas, ale także fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor oraz jod,
- związki przeciwzapalne, między innymi flawonoidy czy garbniki, antyoksydanty i inne związki biologicznie aktywne,
- błonnik,
- olejki eteryczne.
Gruszki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe (tak jak i sporządzana z nich nalewka). Wywierają efekt moczopędny. Uszczelniają naczynia krwionośne, zmniejszając tendencję do powstawania tak zwanych pajączków na skórze, wspierają gojenie się uszkodzeń skóry i trudno gojących się ran.
3. Wskazania i przeciwwskazania do picia nalewki z gruszek
Kiedy pić nalewkę z gruszek? Zarówno owoce, jak i robione z nich napoje alkoholowe, są polecane w chorobach nerek i pęcherza moczowego, schorzeniach związanych z układem krążenia, przy przeziębieniu i innych infekcjach wirusowych, problemach z trawieniem i wyziębieniem organizmu (trunek fantastycznie rozgrzewa organizm, chroni organizm przed przeziębieniem).
Aby móc odczuć dobroczynne właściwości nalewki z gruszek, trunek należy pić w niewielkich ilościach, pamiętając zarówno o zawartym w niej alkoholu, jak i kaloryczności. Przyjmuje się, że dziennie nie powinno się spożywać więcej niż 40 mililitrów.
Trzeba jednak wiedzieć, że istnieją przeciwwskazania do spożywania nalewki gruszkowej. Nie mogą jej konsumować:
- kobiety w ciąży i karmiące piersią,
- dzieci i niepełnoletnia młodzież, ale i seniorzy, zwłaszcza schorowani,
- osoby przyjmujące leki, które wchodzą w interakcje z alkoholem (leki przeciwbólowe, antybiotyki, leki psychotropowe),
- osoby zmagające się z takimi chorobami jak zespół metaboliczny, insulinooporność czy cukrzyca typu 2, nadciśnienie i inne choroby sercowo-krążeniowe.
4. Jak zrobić nalewkę z gruszek?
Jaki jest najprostszy przepis na nalewkę z gruszek na spirytusie? Wystarczy przygotować:
- kilogram gruszek – koniecznie dojrzałych i soczystych,
- litr spirytusu 70 proc. Trzeba pamiętać, by owoców nie zalewać czystym spirytusem (90 proc.), ponieważ alkohol zważy owoce,
- 300 g cukru. Do nalewki można dodać także wanilię czy goździki.
Gruszki umyj, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. To konieczne. Nalewkę z gruszek przygotowuje się z owoców wraz ze skórkami, bez gniazd nasiennych. Ma to związek z tym, że pestki owoców zawierają amigdalinę (to związek, który przekształca się do toksycznych cyjanków). Ponieważ nasiona są otoczone wyłącznie cienką skórką, substancja może przeniknąć do trunku.
Kawałki gruszek włóż do dużego słoika (do 3/4 wysokości). Zalej je spirytusem. Zamknij słój, odstaw na kilka miesięcy (od 3 do 6).
Zlej płyn znad owoców. Wsyp cukier. Pozostaw na tydzień, co jakiś czas wstrząsając słojem. Odciśnij syrop z owoców, połącz go z alkoholem, odstaw na 3 dni. Przefiltruj nalewkę i przelej do butelek. Pozostaw na pół roku.
Nalewki powinny leżakować co najmniej kilka miesięcy. Im dłużej dojrzewają, tym są lepsze w smaku. Osoby niecierpliwe mogą wypróbować szybki przepis na nalewkę z gruszek na wódce i spirytusie z miodem. Warto pamiętać, że nie należy zalewać owoców zbyt słabą wódką, która nie wydobędzie z nich pełnego smaku i aromatu.