Nektarynka - kalorie, właściwości, zastosowanie
Nektarynka to biologiczny mieszaniec brzoskwini oraz śliwy. Różni się od brzoskwini gładką skórką pozbawioną włosków. Stała się popularna na początku dwudziestego wieku i do dziś ma wielu zwolenników.
1. Ile kalorii ma nektarynka
W 100 gramach nektarynki znajdują się 44 kalorie.
2. Miąższ nektaryny
Nektarynki to doskonałe owoce charakteryzujące się soczystym i aromatycznym miąższem o pomarańczowej lub żółtej barwie. Miąższ nektarynki jest dużo bardziej zwarty niż u brzoskwini, przez co dużo łatwiej oddzielić go od pestki.
To owoce deserowy jedzony najczęściej na surowo, ale dodaje się go także do lodów czy ciast. Z nektarynki można również wyrabiać różnego rodzaju przetwory - dżemy, kompoty, galaretki, soki i likiery. Można również spożywać suszone nektarynki. My polecamy szczególnie latem nektarynki grillowane. Przepyszny dodatek do wielu potraw!
3. Właściwości nektarynki
Nektarynki to owoce, w których znajduje się bardzo wiele witamin, podobnie jak w brzoskwini. Witaminy i składniki odżywcze nektarynek są bardzo cenne dla naszego organizmu i pomagają one wzmocnić naturalną odporność.
Witaminy w nektarynkach to między innymi witamina C, A, B1, B2, kwas foliowy i witamina E.
Nektarynki, podobnie jak brzoskwinie, bogate są również w beta-karoten, który doskonale wpływa na naszą skórę i nadaje cerze przyjemny, ciepły odcień. Beta-karoten także ma pozytywny wpływ na system immunologiczny. Chroni też przed promieniowaniem UV i dba o nasz wzrok.
Składniki mineralne zawarte w nektarynce to między innymi potas, wapń, żelazo oraz magnez.
Nektarynki bogate są w błonnik pokarmowy, który wspomaga przemianę materii, przyczyniając się tym samym do odchudzania, a także oczyszcza jelita i chroni przed problemami z układem pokarmowym.
Jedna nektarynka pokrywa 10 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na błonnik, dlatego są to doskonałe owoce szczególnie dla osób dbających o linię.
Wartość kaloryczna nektarynek jest bardzo niska, wynosi ona około 48 kcal na 100 gramów. Indeks glikemiczny nektarynek to 35, zatem jest on dosyć niski. Mimo to, owoce nektarynki są bardzo słodkie i smaczne.
Nektarynki wspomogą nasz układ odpornościowy, zwalczą stres dzięki zawartości kluczowych dla naszego układu nerwowego minerałów, a także zapobiegają zaparciom.
Przeczytaj także
4. Luteina w owocach
Nektarynki zawierają także przeciwutleniacze z grupy karotenoidów, na przykład luteinę, zeaksantynę oraz beta-kryptoksantynę. Luteina i zeaksantyna są ważnymi składnikami odżywczymi, które zapobiegają chorobom układu krwionośnego a także udarom oraz nowotworom płuc.
Mają one również pozytywny wpływ na wzrok i zapobiegają chorobom źrenic.
Świeża nektarynka powinna mieć twardą lub lekko miękką powierzchnię, jeśli jest ona całkowicie miękka jak brzoskwinia, owoc może być zepsuty. Jeśli zakupimy nektarynki, które nie są do końca dojrzałe, powinniśmy poczekać jeden-dwa dni aż dojrzeją, trzymając je w temperaturze pokojowej.
Nektarynkę możemy spożywać jako przekąskę, a także dodawać ją do sałatek owocowych, budyniów, lodów, ciast, galaretek. Może to być także składnik smacznych i zdrowych koktajli.
Zobacz też ciekawostkę: Trudne pytanie w "Milionerach": Czym są owoce klimakteryczne?