Trwa ładowanie...

Nie ma sobie równych. Kosztuje grosze, a gwarantuje silne włosy i paznokcie

Avatar placeholder
Dagmara Dąbek 15.10.2024 13:13
Picie pokrzywy - wiele korzyści zdrowotnych w jednym naparze
Picie pokrzywy - wiele korzyści zdrowotnych w jednym naparze (Getty Images)

Traktowana jak chwast, a tak naprawdę ma niezwykłe właściwości zdrowotne. Wystarczy pić ją regularnie, by cieszyć się lepszym zdrowiem i samopoczuciem, wspierać proces odchudzania, poprawić kondycję włosów, skóry i paznokci. Jakie jeszcze zalety ma ten leczniczy napar i jak pić pokrzywę?

spis treści

1. Co kryje w sobie pokrzywa?

Pokrzywa kojarzy nam się z rośliną, która w dzieciństwie utrudniała zabawę na podwórku. Kontakt z nią powodował podrażnienie skóry, bolesne poparzenia, szczypiącą i swędząca wysypkę. Jeśli pokrzywa nadal kojarzy się negatywnie, najwyższy czas to zmienić. Jest bowiem jedną z roślin od wieków wykorzystywaną w medycynie naturalnej ze względu na liczne właściwości prozdrowotne. Jej zastosowanie obejmuje wiele obszarów - od leczenia dolegliwości skórnych, poprzez wzmacnianie odporności, po wspieranie procesu trawienia.

Liczne badania naukowe potwierdzają, że to nie tylko ludowe wierzenia - picie pokrzywy ma pozytywny wpływ na zdrowie w jego wielu aspektach. Poznajcie właściwości pokrzywy.

Zobacz film: "Urządzamy domowy zielnik"

2. Pokrzywa i jej właściwości

Niepozorną z wyglądu pokrzywę często traktuje się jak zwykły chwast - rośnie właściwie wszędzie, często tam, gdzie nie jest pożądana. Warto jednak zaprzyjaźnić się z pokrzywą, ponieważ jest bogactwem cennych substancji odżywczych. Przede wszystkim znajdują się w niej witaminy: C, A i E oraz minerały - m.in. wapń, żelazo, siarka, magnez, fosfor i potas.

Nie zapominajmy o obecności pozostałych, nieocenionych wręcz substancji odżywczych. W pokrzywie są aminy, garbniki, kwas pantotenowy i organiczny, flawonoidy, polifenole oraz serotonina.

  • Poprawa odporności. Regularne picie naparu z pokrzywy przyczynia się do ogólnej poprawy samopoczucia. Tak duża ilość cennych składników mineralnych, a także niezbędnych dla organizmu witamin, jest doskonałym wsparciem układu immunologicznego.

  • Leczenie alergii. Picie pokrzywy bardzo korzystnie działa na zmniejszenie objawów alergii, ponieważ ma ona właściwości antyhistaminowe oraz przeciwzapalne. Pokrzywa zmniejsza uciążliwe uczucie swędzenia i pieczenia na skórze, redukuje wysypkę i łagodzi katar sienny.

  • Wspieranie procesu trawienia. Zawarte w pokrzywie substancje (flawonoidy i polifenole) zmniejszają ryzyko zbyt częstych skurczów jelit i niwelują nadmierne napięcia. W efekcie picie naparu z tej rośliny wspiera perystaltykę i ułatwia wypróżnianie.

  • Obniżenie poziomu glukozy we krwi. Wielkim atutem picia pokrzywy jest również zdolność do obniżania poziomu cukru we krwi. Szczególnie poleca się picie naparu osobom chorującym na cukrzycę typu 2. Dodatkowo, dzięki zapobieganiu gwałtownym wahaniom cukru, łatwiej kontrolować głód i chęć podjadania.

  • Oczyszczanie organizmu. Kolejną zaletą pokrzywy jest jej działanie moczopędne, co bezpośrednio przekłada się na usuwanie toksycznych substancji z organizmu.

  • Poprawa kondycji skóry, włosów i paznokci. Dzięki cennym składnikom znajdującym się w pokrzywie, korzyści odczuje również nasza skóra. Pokrzywa działa od wewnątrz i dostarcza ważnych substancji odżywczych. Z uwagi na sporą ilość krzemu wzmacnia włosy i paznokcie, dzięki czemu stają się one mocne i lśniące.

3. Napar z pokrzywy - jak go przygotować?

Gotową herbatę z pokrzywy można kupić niemal w każdym supermarkecie lub osiedlowym sklepie. Sprzedawana jest najczęściej w postaci praktycznych torebek wypełnionych suszem roślinnym. Leczniczy napar można również z powodzeniem przygotować we własnym zakresie - ze świeżych bądź suszonych liści rośliny. Jak go przyrządzić?

W tym celu należy czubatą łyżkę liści zalać wrzątkiem i parzyć - najlepiej pod przykryciem. Zaleca się, by świeże liście trzymać maksymalnie 1 minutę w gorącej wodzie, zaś suszone liście około 10 minut.

Taki zdrowotny napój lepiej pić bez dodatku cukru, ewentualnie, jeśli trudno zaakceptować ci specyficzny smak pokrzywy, można osłodzić ją miodem. Niektórzy polecają także, by liście pokrzywy połączyć razem z melisą lub rumiankiem - dla lepszego smaku.

Herbatę z pokrzywy najlepiej wypić na czczo, czyli od razu po przebudzeniu, ale cennych właściwości dostarczymy nawet, gdy sięgniemy po nią w ciągu dnia.

4. Picie pokrzywy - wady

Picie pokrzywy uznawane jest za zdrowe i bezpieczne, jednak czasami mogą pojawić się działania niepożądane. W przypadku spożywania zbyt dużej ilości pokrzywy możemy narazić się na skutki uboczne w postaci podrażnienia żołądka - w szczególności dotyczy to osób z wrażliwym układem trawiennym. Częstymi, powiązanymi objawami, są wtedy dolegliwości typu zgaga, biegunka, niestrawność, ból brzucha.

Naparu z pokrzywy powinny unikać osoby uczulone na tę roślinę. Alergia może objawiać się nie tylko w postaci wysypki, ale także niebezpiecznych problemów z oddychaniem.

Innym, potencjalnie niekorzystnym działaniem, jest reakcja w połączeniu z niektórymi lekami. Pokrzywa może negatywnie zadziałać z lekami przeciwzakrzepowymi i na nadciśnienie. Osoby przyjmujące na stałe takie lekarstwa powinny picie pokrzywy omówić z lekarzem. Najlepiej, by wprowadzenie tego naparu do swojej diety skonsultować ze specjalistą również wtedy, gdy stosujemy jakiekolwiek inne leki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze