Trwa ładowanie...

Nie znajdziesz drugiej takiej ryby. Zdrowsza od innych, ale wciąż mało doceniana

Avatar placeholder
06.09.2024 20:19
Śledzie zielone to bomba zdrowia. Nie każdy jednak wie, gdzie je znaleźć
Śledzie zielone to bomba zdrowia. Nie każdy jednak wie, gdzie je znaleźć (Getty Images)

Czym są zielone śledzie? Nie każdy amator ryb o nich słyszał, a cechują się wyjątkowymi właściwościami prozdrowotnymi - zwłaszcza w porównaniu do najpopularniejszych, wysokoprzetworzonych alternatyw.

spis treści

1. Śledź zielony – co to jest?

Śledziem zielonym nazywa się formę zupełnie nieprzetworzoną. Jest to śledź prosto z morza, który nie został jeszcze poddany soleniu, wędzeniu, marynowaniu czy innej obróbce. Od powszechnie spożywanych śledzi różni się przede wszystkim intensywnością smaku i aromatu - śledź zielony jest pod tym względem znacznie łagodniejszy.

Nie jest to jednak forma, w której śledź jest łatwo dostępny. Ciężko znaleźć go w supermarkecie i z reguły występuje jedynie w rejonach nadmorskich, gdzie możliwy jest zakup odpowiednio świeżego egzemplarza niepoddanego żadnej obróbce - często niezbędnej, jeśli ryby przekazywane są do transportu i przewożone do dalszych regionów kraju.

Zobacz film: "Toksyczne ryby. Unikaj ich w swojej diecie"

2. Właściwości śledzi zielonych

Nieprzetworzony śledź cechuje się wysoką zawartością zdrowych kwasów tłuszczowych [omega-3](https://zywienie.abczdrowie.pl/kwasy-tluszczowe-omega-3), które regulują poziom cukru we krwi, ale też obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL, stymulują pracę mózgu i wspierają pracę układu odpornościowego.

Śledzie w formie świeżej zawierają możliwie największą ilość cennych składników odżywczych, które ulegają degradacji w procesach obróbki termicznej i chemicznej. Są bogate w białko czy witaminy A i D.

3. W jaki sposób przygotowuje się śledzie?

W sklepach najczęściej można spotkać śledzie marynowane, które konserwuje się w occie i przyprawach, bądź śledzie moczone w solance, w śmietanie czy sosach własnych (np. po kaszubsku).

Dużą popularnością cieszą się też tzw. matiasy, czyli młode, delikatniej doprawione śledzie lub intensywniejsze w smaku śledzie wędzone.

Warto jednak zwracać uwagę na skład tego typu produktów, w którym należy się wystrzegać nadmiernych ilości konserwantów, sztucznych dodatków czy barwników, a także zawartości niezdrowych tłuszczów, których może dostarczać np. sos śmietanowy. Najzdrowszą alternatywą są więc z reguły te marynowane w occie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze