Trwa ładowanie...

Niedoceniane przez Polaków. Chronią przed rakiem, obniżają ciśnienie

 Karolina Rozmus
23.09.2023 17:12
My wyrzucamy, Grecy je kochają. Liście tych owoców to prawdziwy rarytas
My wyrzucamy, Grecy je kochają. Liście tych owoców to prawdziwy rarytas (Getty Images)

Są przysmakiem dla Greków, Włochów, Albańczyków czy Francuzów. Warto korzystać z ich doświadczenia, bo to właśnie dieta mieszkańców basenu Morza Śródziemnego kolejny rok z rzędu została uznana za najzdrowszą na świecie. Te niepozorne liście można kisić, faszerować, wreszcie suszyć i robić prozdrowotne napary.

spis treści

1. Liście winogron. Zrób z nich gołąbki

Liście winogron w tradycyjnej kuchni greckiej czy bałkańskiej z powodzeniem się faszeruje: małe zawiniątka ze świeżych lub kiszonych liści przypominają nasze polskie gołąbki. Mogą być też ciekawą i zdrową alternatywą dla liści kapusty, szpinaku czy jarmużu. Liście winogron można nie tylko kisić, ale też dusić czy dodawać do innych kiszonek lub pikli.

Zawierają witaminę A oraz C, a także witaminy z grupy B, są też źródłem przeciwutleniaczy, zwłaszcza resweratrolu, błonnika oraz cennego dla serca potasu. Ta szczególna kombinacja związków obecnych w niedużych liściach winorośli sprawia, że wykazują właściwości przeciwzapalne, wzmacniają naczynia krwionośne, pobudzają krążenie krwi, obniżają poziom ciśnienia tętniczego, a nawet wykazują właściwości antynowotworowe.

Zobacz film: "Czerwone owoce chronią przed chorobą Parkinsona"
Można je faszerować mięsem, strączkami czy ryżem lub kaszą jak nasze gołąbki
Można je faszerować mięsem, strączkami czy ryżem lub kaszą jak nasze gołąbki (Pixabay)

Dodatkowo liście winogron można wykorzystywać do robienia prozdrowotnych naparów wspierających odporność, które stanowić będą tarczę przed wirusami i bakteriami. Liście mają też silne działanie moczopędne oraz łagodne właściwości przeczyszczające. Wspierają pracę jelit, nerek i pęcherza moczowego, pomagają w oczyszczaniu organizmu. Z kolei okłady z tłuczonych liści winorośli mogą zmniejszać obrzęki, przyspieszać gojenie ran i regenerację naskórka. Z liści można wreszcie robić także płukanki przy zapaleniu górnych dróg oddechowych.

2. Winogrona. Jesienne superowoce

Jesienią oczywiście nie możemy zapominać o samych owocach winorośli, bo winogrona oczywiście są również źródłem błonnika, witamin i minerałów oraz potężnego resweratrolu. Substancja ta ma działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Badania z ostatnich lat wskazują, że zwalcza wolne rodniki, ma zdolność do hamowania agregacji czerwonych krwinek, więc zapobiega zatorom, a także hamuje tworzenie płytki miażdżycowej. Zgodnie z ustaleniami badaczy ma też pozytywny wpływ na insulinowrażliwość oraz pobudzenie lipolizy, która może zmniejszać objętość tkanki tłuszczowej.

Wreszcie resweratrol wykazuje działanie neuroprotekcyjne i antynowotworowe, warto więc dostarczać go do organizmu na wszelkie sposoby – m.in. spożywając ciemne winogrona, liście winorośli czy wreszcie sięgając po napary z suszonych liści rośliny.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze