Trwa ładowanie...

Produkty moczopędne - czym są, najlepsze owoce i warzywa o działaniu moczopędnym

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
Katarzyna Wąś-Zaniuk 10.10.2022 16:25
Produkty moczopędne wpływają na zwiększenie dobowego wydalania moczu.
Produkty moczopędne wpływają na zwiększenie dobowego wydalania moczu. (Pexels)

Produkty moczopędne wpływają na zwiększenie dobowego wydalania moczu. Są to nie tylko leki, ale również produkty naturalne, które możemy znaleźć w swojej lodówce. Działanie moczopędne wykazuje nie tylko arbuz, ale również cytryna.

spis treści

1. Czym są produkty moczopędne?

Produkty moczopędne, zwane również diuretykami wpływają na działanie nerek, zwiększają wytwarzanie moczu, a także stymulują organizm do tego, aby szybciej wydalał wodę oraz elektrolity.

Działanie diuretyczne pożądane jest w przebiegu niektórych chorób np. problemów z wątrobą, zwiększonego ciśnienia tętniczego krwi, niewydolności serca czy schorzenia wątroby.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Diuretycznie może działać zarówno herbata moczopędna, jak i tabletki moczopędne (np. leki moczopędne na receptę.

Tabletki moczopędne bez recepty zazwyczaj bazują na wyciągach ziołowych. Można znaleźć w nich np. pokrzywę, mniszek, skrzyp polny, korzeń lubczyku, rdest ptasi czy pietruszkę zwyczajną.

2. Najlepsze moczopędne owoce i warzywa

Produkty moczopędne możemy znaleźć również w swoim domu. Wiele warzyw i owoców wykazuje działanie diuretyczne. Do najcenniejszych owoców moczopędnych zaliczyć można np. arbuzy, żurawinę, jagody.

2.1. Żurawina

Żurawina zawiera w swoim składzie błonnik, tiaminę, ryboflawinę, pirydoksynę, karoten, witaminę C oraz antyoksydanty. Stanowi również naturalne źródło żelaza, jodu, sodu, wapnia, magnezu, fosforu i potasu.

Owoce żurawiny wykazują działanie moczopędne, obniżają stężenie triglicerydów we krwi, wspomagają leczenie stanów zapalnych pęcherza i dróg moczowych. Produkt ten działa na organizm przeciwbakteryjnie, co jest związane z zawartością związków laktonowych, ale również przeciwwirusowo.

2.2. Jagody

Jagody to kolejne owoce, które mogą w pewnym stopniu zastąpić leki moczopędne lub zioła moczopędne. Te pyszne owoce leśne dostarczają mnóstwo cennych witamin oraz składników mineralnych.

Można w nich znaleźć między innymi mangan, miedź, cynk, selen, witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę C oraz błonnik. Substancje zawarte w owocach zapobiegają namnażaniu się bakterii i wirusów, działają przeciwzapalnie, nawilżająco oraz przeciwstarzeniowo. Spożywanie jagód wspiera funkcjonowanie narządu wzrokowego, a także pomaga zniwelować zatrucia pokarmowe.

2.3. Cebula

Cebula to warzywo obfitujące w takie składniki jak witamina C, witamina E, witaminy z grupy B (B1, B2, B6 oraz kwas foliowy), wapń, karoten, sód, żelazo, cynk. Warto regularnie ją spożywać, ponieważ nie tylko zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie, ale również działa silnie przeciwzapalnie, bakteriobójczo, przeciwwirusowo oraz przeciwnowotworowo. Przeciwdziała również nadciśnieniu tętniczemu krwi, miażdżycy oraz chorobie niedokrwiennej serca.

2.4. Arbuz

Arbuz składa się głównie z wody, z tego powodu zwiększa wydalanie moczu. Owoc jest niezwykle smaczny, a przy tym doskonale gasi pragnienie i działa orzeźwiająco. W jego składzie występują zarówno witaminy jak i minerały. To cenne bogactwo witaminy A, witaminy C,magnezu, potasu, witamin z grupy B, manganu, sodu, miedzi, żelaza. Duża zawartość błonnika pozwala utrzymać odpowiednią masę ciała.

2.5. Pietruszka

Korzeń pietruszki od setek lat znany jest ze swoich właściwości moczopędnych. Substancje zawarte w warzywie zwiększają przesączanie kłębuszkowe oraz powiększają objętość wydalanego moczu.

Dodatkowo, spożywanie korzenia pietruszki polecane jest osobom, które borykają się z częstymi wzdęciami oraz dolegliwościami bólowymi brzucha. Warzywo to zmniejsza napięcie mięśni gładkich, a także przeciwdziała dolegliwościom menstruacyjnym. W pietruszce znaleźć można sporą ilość witaminy C, witaminy A, witaminy K, kwasu foliowego, potasu.

2.6. Cytryna

Cytryna znana jest ze swojego intensywnego, kwaskowatego smaku. Spożywanie tego cytrusowego owocu wpływa pozytywnie na układ odpornościowy, a także wspiera produkcję przeciwciał. Poza witaminą C, cytryna obfituje także w wapń, żelazo, magnez, mangan, cynk, cholinę, witaminy z grupy B oraz fosfor.

Owoc wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, zapobiega więc namnażaniu się wolnych rodników. Dodatkowo, działa przeciwzmarszczkowo, przeciwstarzeniowo, przeciwtrądzikowo. Przyczynia się do zwiększonej moczopędności oraz szybszego usuwania toksyn z organizmu.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze